BIH

Jablanica: Husukići spasili lane od pasa lutalica

Mali najveća radost za djecu

N.Br.

15.10.2014

U moru teških svakodnevnih priča, kojima su građani zaokupljeni posljednjih mjeseci, lijepo je čuti priču, pravi mehlem i za oči i za dušu.

Omer Husukić iz Jablanice, kod Maglaja, strasveni je lovac I zaljubljenik u prirodu. Voćar je i još mu se nije desilo da ono što okalemni, da se ne primi. U šali kaže, da pola Jablanice jede jabuke, kruške i trešnje koje je on okalemio. Ali, ono po čemu je porodica Husukić sada poznata je “Mali”, spašeno lane, a budući srndać.

ll

Foto: ( Lane "Mali" će uskoro postati srndać)

Stari, iskusni lovac Omer Husukić, nakon što je spasio lane, koje je su napali psi lutalice, odmah je slučaj prijavio lovočuvaru Lovačkog društva “Soko”, kako bi lane bilo evidentirano.

-Da ga pustim, nema od njega ništa. Šest mjeseci smo ga hranili kozijim mlijekom na flašicu, kao malo dijete. Toliko se Mali navikao na nas, da može otići samnom u Maglaja I vratitit se. Čuvaću ga dok je živ- priča nam Omer.

Ne zna se ko više brine o lanetu, Omerovi unuci, supruga ili sinovi. 

-Svi se brinemo o Malom kao o malom djetetu, svi ga vole, dolaze djeca iz komšiluka da se igraju s njim, slikaju ga. Odhranili smo ga kozijim mlijekom, a sada može jesti žito i travu. Primijetili smo da već mijenja boju, naziru se i rogovi. Nama se uvijek najviše obraduje. Osjeća Mali koliko ga volimo, pa nam i vraća ljubav-priča sin Sejo.

ss

Foto: ( Sejo Husukić: Svi se brinemo o Malom)

Omerova supruga Fikreta ipak je najčešće sa Malim. Tepa mu, baš kao i unucima.

-Pustimo mi njega iz tora svaki dan, trči po imanju, ali se brzo i vrati. Svi smo se puno vezali sa njega-dodaje Fikreta.

Omer Husukić, kako sam kaže, voli izaći u lov I biti u prirodi, ali ovakvu ljepotu, kao što je Mali ipak treba čuvati. Mali nije “protiv svoje volje” kod Husukića, on sam izlazi, kreće se po imanju, ali se opet vraća u svoj tor I ovoj porodici.

-On osjeća da ga volimo. Kada bi mi neko davao ne znam kolike pare za njega, ne bih ga dao. Štitim ga kao svoje dijete- dodaje Omer koji nije usamljen primjer da lovci spašavaju mladu, srneću divljač.

oo

Foto: (Omer Husukić: Štitim ga kao svoje dijete)

Poznata su još tri ovakva slučaja. Nažalost, strah od toga da neće moći preživjeti samostalno u prirodi je to što ih lovci drže uz svoje kuće.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.