BIH

Londonski "The Economist" o izborima u BiH: Urbani glasači srednje klase glasali za promjene

Ugledni britanski magazin

S. N.

18.10.2014

Izgleda da se neke promjene osjećaju u zraku, navodi se u analizi proteklih općih izbora u BiH, koju je jučer objavio ugledni britanski magazin "The Economist".

- Lako je otpisati Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu državu koja se guši u nepotrebnim brojnim nivoima vlasti i u kojoj ništa ne funkcionira. I odista, usprkos tolikom broju nivoa vlasti koji su bili cijena da se 1995. okonča rat, BiH funkcionira, iako očajno. Izbori od 12. oktobra to sigurno neće dokinuti, ali ocijeniti ih kao tek još jedan krug političkog natpjevavanja, bilo bi pogrešno - navodi se.

Ovaj medij, u tekstu pod naslovom „Vjetar promjena“, ističe da je SDP pretrpio težak poraz, da se dosta glasača opredijelilo da povjerenje pokloni „bošnjačkoj nacionalističkoj stranci“, ali i da su „mnogi urbani glasači srednjeg staleža" svoje povjerenje dali sasvim novim strankama. Ističe se da je Milorad Dodik, koji je godinama vladao RS, izgubio taj položaj i da su birači u tom entitetu više glasova dali opoziciji nego ranije.

- Dodik hoće nezavisnost RS. A to je korak koji bi mogao označiti izbijanje rata. On će ostati predsjednik tog entiteta, ali nije sasvim jasno hoće li njegova stranka moći formirati novu vladu – navodi „The Economist“.

List prenosi i da je Mladen Ivanić pobijedio Dodikovu kandidatkinju u utrci za Predsjedništvo BiH.

- Izbori, ali i prethodna istraživanja javnog mnijenja, otkrili su zahtjev građana za promjene - piše "The Economist".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.