BIH

Svečano otvorena rotiljska džamija

Uz prisustvo nekoliko hiljada posjetilaca iz cijele BiH

K. T.

19.10.2014

U nedjelju je uz prisustvo nekoliko hiljada posjetilaca iz cijele BiH svečano otvorena džamija u Rotilju. Već od ranog jutra iz Kiseljaka su se zaputile rijeke vjernika koji su htjeli da prisustvuju ovom svečanom činu. Gosti su pristizali iz Sanskog mosta, Tuzle, Sarajeva, te bližih općina.

Ašare za početak

Program je otvoren uz učenje dijelova Kur'ana, tzv. ašareta. Ašare je učio Abdusamed Šljivar. Potom se prisutnima obratio hafiz Sead ef. Babaluk, imam Čaršijske džamije u Kiseljaku zamolivši Allaha dž.š. da ljude koji su pomogli izgradnju džamije nagradi. Također, naglasio je da ga raduje veliki broj vjernika i ostalih posjetilaca koji su došli na otvaranje.

enes

Obraćanje Enesa ef. Ljevakovića (Foto: K. Topalović)

U govoru koji je održao Fahrudin Topalović, predsjednik Građevinskog odbora naglašeno je da su džamiju gradili mještani Rotilja uz pomoć poduzetnika koji su finansirali gradnju džamije. Zanimljivo je da je džamija započeta kao mesdžid 2003. godine, a onda se polako rodila ideja o pravljenju džamije.

Dimenzije džamije su 12.5x12.5 metara, a uz nju je harem od oko sedam stotina metara kvadratnih. U toku gradnje džamije izgrađeno je i spomen obilježje za šehide Rotilja iz proteklog rata.

Ime po Aliji Izetbegoviću

Zbog arhitektonskih riješenja ova džamija ima munaru sa lijeve strane ulaza, suprotno tradicionalnim običajima da se munara pravi desno od ulaza.
U revijalnom dijelu nastupili su mlada kiseljačanka Ilma Karahmet, KUD „Izvor 08“ te Armin Muzaferija.
Džamiju su otvorili roditelji velikih vakifa Latif Hodžić i  Almasa Jahić, te predsjednik G.O. Fahrudin Topalović, a zbog datuma otvorenja javila se ideja da se džamija nazove po Aliji Izetbegoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.