BIH

Ivanić: Ja ću odrediti ko će u Vijeće ministara iz RS!

Novi član Predsjedništva BiH

Seđad MUHIĆ

29.10.2014

Mladen Ivanić, novi član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kazao je da će, kao član kolektivnog šefa države, insistirati na tome da kandidati Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP) budu u sastavu budućeg Vijeća ministara BiH. S obzirom na to da predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji bira sastav, imenuje Predsjedništvo BiH, Ivanić je uvjeren da će predstavnike koje on predloži podržati i ostala dva člana.

- Vjerujem da kao političar koji je dobio najveći broj glasova u RS, imam puni legitimitet da odredim ko su srpski predstavnici u budućem Savjetu ministara. Ne vidim nijedan razlog zašto bi druga dva člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović išli drugačije od toga - rekao je Ivanić.

Loša praksa

S obzirom na ambicije i najave SNSD-a, koliko je realno očekivati da u vlasti na državnom nivou bude Savez za promjene?

- Realno govoreći, Savez za promjene u svim normalnim prilikama bi trebao biti dio budućeg Savjeta ministara. Ako to ne prihvate druga dva člana Predsjedništva BiH, ispalo bi da oni određuju ko su legitimni srpski predstavnici. To bi bio nastavak loše prakse iz prošlosti koja je dovela do ogromnih političkih kriza i ne vjerujem da će oni to uraditi.

Vodite li već razgovore s drugim stranačkim liderima o formiranju novog saziva državne vlade?

- Ne. Moramo sačekati formiranje vlasti na entitetskom nivou. Dok se tu ne razjasne stvari, mislim da Savjet ministara neće biti formiran. O tome je rano govoriti, jer se postavlja pitanje s kim razgovarati. Moraju se najprije definirati partneri iz Federacije koji će se dogovarati s potencijalnim partnerima iz RS.

Kako komentirate već najavljeni susret Dragana Čovića i Milorada Dodika, na kojem će razgovarati o koalicijama?

- Čović i Dodik imaju pravo da se sastaju. Ali, kao legalno izabrani srpski član Predsjedništva BiH, valjda sam ja zadužen da određujem ko su legitimni srpski predstavnici u Savjetu ministara i mislim da bi sve drugo bilo protivno volji glasača u RS. Nadam se da Čović to neće osporavati, niti mu je to potrebno.

Protiv konflikta

Kada se može očekivati formiranje Vijeća ministara BiH?

- Preambiciozno je očekivati da će to biti do kraja ove godine, ali do tada je moguće formirati entitetske vlade. U nekoliko ranijih mandata Savjet ministara je formiran početkom februara, sumnjam da je to moguće očekivati ovog puta.

Očekujete li dobru saradnju s druga dva člana Predsjedništva BiH, koji će vam biti ciljevi?
 
- Želio bih da, umjesto sukoba, Predsjedništvo BiH uđe u fazu dogovora i kompromisa. Ali, već na formiranju Savjeta ministara to će se potvrditi ili osporiti. Ako mimo moje volje, druga dva člana odrede Savjet ministara, onda to znači da su me gurnuli u konflikt i onda ću, vjerovatno, morati biti u konfliktu. Meni je želja saradnja, dogovor i kompromis. Cilj mi je mnogo aktivnija međunarodna politika, brže ispunjavanje uvjeta za Evropsku uniju i kreiranje bolje slike o BiH u svijetu.

Nestabilna većina u RS

Ko će formirati vlast u RS? Milorad Dodik i SNSD tvrde da imaju većinu u Narodnoj skupštini.

- Trenutno djeluje da vladajuća struktura ima potencijalnu mogućnost da obezbijedi 42 poslanika. Vidjet ćemo da li će se to desiti. Da postoji većina, o tome za sada govori samo Dodik, ja o tome nisam čuo ništa od Pavića, Đokića, Šukala, a ni od lidera druge dvije radikalne stranke, koje su u ta 42 poslanika. Međutim, djeluje da bi oni mogli formirati tu većinu, koja bi bila vrlo nestabilna, sa sedam partija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.