BIH

Uznemireni građani izbjegavaju prevoz tramvajem, nasilnici pušteni na slobodu

Nakon posljednjeg incidenta u javnom saobraćaju u Sarajevu

A. KAPO

24.11.2014

 

Nakon posljednjeg incidenta, koji se dogodio sinoć oko 21:30 sati u tramvaju u sarajevskoj općini Ilidža, kada su pijani Almen Mujan (22) iz Sarajeva i njegov vršnjak Alija Suljić iz Tuzle, bez povoda fizički i sa nožem napali troje putnika H. D. (36) iz Sarajeva, H. A. (19) iz Zenice, nastanjen u Kaknju, te G. S. (37) iz Borove ravni, nastanjen u Hadžićima, koji su tom prilikom, srećom, lakše povrijeđeni, građani Sarajeva su u strahu.

Vezana vijest  U toku ispitivanje dvojice uhapšenih mladića u MUP-u KS

Pijani i drogirani

Mujan i Suljić su nedugo nakon incidenta strpani iza rešetaka, ali su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu pušteni na slobodu.

Građani se boje da se slični incidenti ne ponove sa daleko težim posljedicama.

Hikmeta Čardžić, rođena Sarajka, za “Avaz” kaže kako zbog svih neugodnosti se ne osjeća sugurno u tramvaju, ali i općenito u javnom prevozu.

- Izbjegavam se voziti u večernjim satima. Možda zbog toga, hvala Bogu, nisam do sada doživjela neugodnosti. Moja djeca ne žive ovdje, tako niko ni od mojih članova porodice nije doživio neugodnosti. Problem, generalno gledajući, jeste taj što nasilnike policija pronađe i uhapsi, ali ubrzo se nađu na slobodi. Ovakvim i sličnim pojavama se mora stati u kraj – kazala je Čardžić.

Almas Gačanin, 87-godišnjak iz Sarajeva, kaže da nije doživio neugodnosti, te da mu, čak, mnogi putnici izlaze u susret.

- Sinovi mi imaju vozilo, tako da se rijetko i vozim tramvajem. Međutim, iz medija vidim da je situacija alarmantna – kaže Gačanin.

Najteže je maloljetnicama, odnosno djevojčicima, koje koriste javni prevoz. Jedna od njih je i Nađa Z. iz Sarajeva.

- Nisam imala većih problema. Međutim, ne osjećam se sigurnom. Često se dogodi da u tramvaj ulaze pijani i drogirani putnici. Tada se osjećam neugodno. Često takve osobe imaju i neugodan miris. Ukoliko smatram da mogu imati problem, često znam izaći na prvoj narednoj stanici, pa sačekati drugi tramvaj. Ne želim da se vozim sa pijanim ili drogiranim putnicima – kaže Nađa Z.

Dvadesetogodišnja Enida Mujkić, također, kaže kako se ne osjeća sigurnom.

- Tramvajom se vozim samo kada moram i kada je prijeka potreba – kaže Mukić.

Prema riječima Senada Porče, dežurnog dispečera GRAS-a na Željezničkoj stanici, problemi, barem kada je riječ o ovoj stanici, malo su se smanjili.

Fizički obračuni

- Ovdje je ranije bilo mnogo problema. Međutim, u posljednje vrijeme policija često obilazi ovo područje, tako da nemamo nekih većih problema. Čak se smanjio i broj prosijaka, koji su nama i putnicima stvarali određene probleme – kaže Porča.

On je dodao kako je jedno vrijeme alarmantna situcija bila i na Stupu.

- Dešavale su se svakakve situacije, od verbalnih napada na naše vozače, do fizičkih obračuna. No, kako su nedavno napravljeni prolazi za putnike, situacija je nešto bolja. Međutim, kao što i sami znate, problemi i dalje postoje i treba raditi da se to svede na minimum – zaključio je Porča.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.