BIH

Umjesto u Čelebićima, nova džamija se gradi u zaseoku Hasanovići

Nakon majskog rušenja džamije na području Cerske

A.H.

26.11.2014

Nakon što je u maju mjesecu klizište uništilo  džamiju u Čelebićima na području Cerske, u utorak je, u zaseoku Hasanovići, nekih kilometar naspram Čelebića, položen kamen temeljac za izgradnju nove džamije.

Džamija u Hasanovićima, kao i mesdžid u zaseoku Gobeljići, gradit će se donatorskim sredstvima, a prva sredstva uplatilo je Muftijstvo tuzlansko.

- Uzdamo se u Božiju pomoć, ali i pomoć dobrih ljudi da ćemo ovu džamiju izgraditi do narednog ljeta i tako obradovati naše džematlije kojima je u maju klizište odnijelo džamiju – kazao je danas muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

Muftija Fazlović i predsjednik Medžlisa IZ Vlasenica Mujo Hadžiomerović danas su potpisali i Sporazum o izgradnji džamije u Hasanovićima. Pored predstavnika Muftijstva, imama srušene džamije u Čelebićima Muamera Jusupovića, glavnog imama Vlasenice Nurdina Grahića, Mustafe ef.Gobeljića i džematlije Ševke Gobeljića, potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i Bego ef.Selimović, nekadašnji imam iz Cerske koji je uvakufio zemljište za izgradnju pomenute džamije. 

Po riječima Muje Hadžiomerovića već postoji interesovanje mnogih mještana Cerske koji su se nakon rata nastanili u Americi, te zemljama Evropske unije da finansijski pomognu njenu izgradnju džamije u Hasanovićima.

Munara u Čelebićima svjedok postojanja Bošnjaka Cerske

-Svi smo emotivno vezani za džamiju u Čelebićima, koju je u maju odnijelo klizište i, nažalost, na tom prostoru nije bilo moguće graditi novu džamiju. Stručnjaci iz Tuzle, na čelu sa akademikom Enverom Mandžićem, ispitali su zemljište na kome sada želimo graditi džamiju i dali svoje mišljenje da je to moguće. Inače, munara srušene džamije u Čelebićima, ostala je da svjedoči njeno postojanje, ali i postojanje Bošnjaka u tom kraju. Već smo otkopali oko 1,5 metara zemlje oko munare i oko 4 metra zemlje oko harema – kazao nam je Hadžiomerović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.