BIH

Podignuta optužnica protiv Nermina Salijevića iz Brčkog zbog ratnih zločina

Tužilaštvo Brčko distrikta

M. M.

1.12.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nermina Salijevića iz Brčkog (46) zbog osnovane sumnje da je sredinom 1992.godine u predratnoj općini Brčko počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. 

Bivši pripadnik oružane formacije HOS Nermin Salijević zvani Gumeni tereti se da je zajedno sa Salaj Redžepom zvanim Šok i drugim licima vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru Okrajci kod Brčkog.

On je optužen da je zatočenike maltretirao udarcima palicom, rukama i nogama, te da je neke od njih i psihički zlostavljao naređujući im da međusobno vrše bludne radnje i pjevaju pjesme o Juri i Bobanu.

Saglasno ukupnim rezultatima istrage, tokom koje je pored izjava oštećenih obezbijedilo više od stotinu dokaza, Tužilaštvo Distrikta utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

- U skladu s takvom ocjenom Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Salijevića i dostavilo je nadležnom sudu na dalji krivični postupak. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta prihvatio je sve tačke optužnice potvrđujući i ovaj akt optužbe u cjelosti. Sud je tako potvrdio osnovanu sumnju da 

je optuženi počinio krivična djela ratnih zločina za koja se tereti, kazao je sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović. 

On je dodao da je optužnica protiv Salijevića, za koju traje 15-dnevni rok za podnošenje prethodnih prigovora, treća potvrđena optužnica lokalnog tužilaštva u ovoj godini za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću južno od Brčkog.

Podsjetimo, nedavno su za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na ovom području optuženi i Redžep Salaj zvani Šok i bivši bokser Mensur Peljto, takođe nekadašnji pripadnici HOS-a. 

Nakon što su se obojica pred nadležnim sudom izjasnili da nisu krivi Tužilaštvo je u nastavku procesa započelo dokazni postupak protiv Salaja, dok se u odnosu na Mensura Peljtu očekuje donošenje sudske odluke o zakazivanju glavnog pretresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.