BIH

Nakon šokantnih uvreda TV voditelja o žrtvama silovanja u BiH: FTV treba da se ogradi od Ivanovića

Novi skandal srbijanskog voditelja na Prvoj TV

S. D./J. Be.

1.12.2014

Prigovor na uvredljive istupe Ivana Ivanovića u emisiji „Večer s Ivanom Ivanovićem“ koji je emitirala i banjalučka Alternativna televizija, upućen je i Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), koja će se o ovom predmetu očitovati nakon provedene procedure.

Kako je za „Avaz“ potvrdila Amela Odobašić portparol RAK-a, Agencija je do sada dobila dva prigovora na sadržaj emisije Večer s Ivanom Ivanovićem“ i u ovom slučaju primijenit će redovnu proceduru.

- Zatražit ćemo snimak emisije na koju smo dobili prigovor nakon čega ćemo se moći odrediti i zauzeti stav o tom pitanju – kazala je Odobašić.

Ivan Ivanović je poznati srbijanski voditelj na Prvoj TV i jedan od članova žirija  šoua "Tvoje Lice Zvuči Poznato" koji se emitira i na federalnoj televiziji. Ivanović je poznat po tome što u svojoj emisiji „ Večer s Ivanom Ivanovićem“ koju emitira Prva Srpska Televizija, a reemitira je među ostalima i banjalučka Alternativna televizija vrijeđa i ismijava Albance, Hrvate, Katoličku crkvku, a u posljednjoj emisiji koju je emitirala Alternativna televizija grubo je uvrijedio i ismijao silovane Bošnjakinje, naročito djevojčice žrtve silovanja u ratu.

Ivanović je naime u 212. izdanju svoje emisije kazao "od 1995. godine porastao broj Bosanki koje rađaju prije petnaeste godine. Ko kaže da Plavi šljemovi tamo ništa nisu radili"?

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena žrtva rata“, pozvala je Federalnu televiziju koja nedjeljom emitira šou “Tvoje lice zvuči poznato“ u kojoj je Ivanović član žirija da se ogradi od uvredljivih Ivanovićevih istupa, iako su one izrečene u drugoj emisiji.

Također, Hasečić smatra da bi trebali reagirati i nadležni u Srbiji, jer ovo nije prvi put da Ivanović u svooj emisiji vrijeđa ljude na nacionalnoj osnovi.

- Ne može nas  FTV primoravati nedjeljom da gledamo tog čovjeka koji istovremeno vrijeđa žrtve i ismijava se tome što su petnaestogodišnje djevojčice silovane u ratu. Zna Ivanović sigurno da su neke od njih odvođene i u Beograd i da su silovane djevojčice  tamo i rađale djecu i ostavljale ih kod svojih silovatelja. Sramotno je da FTV nešto ne uradi, u protivnom možemo onda reći da se neko na javnom servisu slaže s ovim nacionalistom – istakla je Hasečić.

Predsjednica Udruženja „Žena žrtva rata“ najavila je da će već sutra poduzeti aktivnosti na podizanju tužbe protiv srbijanskoga voditelja.

U pokušaju da dođemo do komentara na Ivanovićev istup kontaktirali smo Prvu Srpsku Televiziju, kao i FTV , ali još čekamo odgovore na naše upite.

Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode zgrožena je ovom izjavom Ivanovića.

- Da budem iskrena ne smatram da trebam komentarisati ove izjave. Ovo je u glavama mnogih onih koji žele izbrisati pravu istinu o onome što se desilo tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Ovo je uvreda za kako za Bošnjake tako i za Plave šljemove. Mene ne iznenađuje ovakav stav. Ovo je ponovno vrijeđanje žrtava rata i kopanje po ranam svih onih koji su preživjeli ratne torture - kaže Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode.

Almin Dželilović, predsjednik Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo kaže da je ovo u "ležernom stilu" ponovno vrijeđanje žrtava.

- Mi živimo u društvu gdje je sve dozvoljeno i nema sankcija, pa ni minimuma poštovanja prema ljudima, a kamo li prema žrtvama rata. Bjedno je davati značaja tom gospodinu koji ponovo vrijeđa žrtve rata i dokazuje da je Slobodan Milošević umro ali njegova politika nije - kazao nam je Almin Dželilović, predsjednik Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo.

Ivan Ivanović je inače blizak prijatelj Svetlane Cece Ražnatović, udovice zločinca i krvoloka Željka Ražnatovića Arkana, koji je organizirao masovna silovanja Bošnjakinja u BiH na početku agresije na BiH. Nedavno je „Dnevni avaz“ prenio nevjerovatnu ispovjest jedne Bošnjakinje koju je monstruozni Arkan držao u ropstvu oko šest mjeseci, nakon čega se oglasila i Ceca demantirajući zaštićenu žrtvu i svjedokinju koja ima dokaze o svim preživljenim traumama.

Pretpostavlja se da je subotnjom izjavom Ivanović upravo htio dati podršku svojoj prijateljici Ceci koja se nikada nije ogradila od suprugovih zločina, već ih je naprotiv svojom šutnjom i braneći ga podržavala.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.