BIH

Prije četiri godine Goražde i gradovi gornjeg Podrinja bili pod vodom

Jedna od najvećih poplava u historiji naše zemlje

Autor:Al. B.

2.12.2014

Na današnji dan, prije četiri godine, Goraždani su se borili sa jednom od najvećih poplava u historiji ovog grada.

Dan ranije proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog opće opasnosti po živote i imovinu građana izazvane naglim ispuštanjem ogromnih količina vode iz HE Piva na Mratinju, u susjednoj Crnoj Gori.

U roku od nekoliko sati potopljena su gradska i prigradska naselja, a najteža situacija bila je u Luci i Pobarniku, gdje su građani bezuspješno pokušavali da sa vrećama sa pijeskom spriječe daljnje prodiranje vode.

Pod vodom su bili i Dječiji vrtić "SOS Kinderdorf", harem džamije Kajserije, GP Drina, hotel "Behar", "Centroprevoz" i "Goraždeputevi", dok se u Centar za kulturu moglo ući samo u čizmama. Iz oko 200 objekata tada je evakuisano blizu 500 stanovnika.

U Ustikolini se najviše strahovalo za most koji ovo mjesto povezuje sa Cvilinom na suprotnoj obali, ispod kojeg je nabujala Drina potiskivala stabla, pa čak i kompletne stambene objekte.

Prvih decembarskih dana 2010. godine pod vodom je bilo pola Foče, gdje je evakuisano oko 250 osoba. U Novom Goraždu evakuisani su izbjegličko i boračko naselje u Donjoj Sopotnici, a prihvatni centar organizovan u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

Stručna komisija, koju je angažovala Općina Goražde, utvrdila je da je na plavni val utjecao i ljudski faktor, jer nije bilo koordinacije objekata u vlasništvu elektroprivreda Republike Srpske (RS) i Srbije, niti primjene planova pripremljenih za takve situacije, a šteta je naknadno procijenjena na oko 15 miliona KM.

Od prije četiri godine sa svakom jačom kišom raste i zabrinutost stanovnika grada na Drini. Jak pljusak protekle noći nije donio veće probleme, osim prokišnjavanja ranije oštećenog krova u Osnovnoj školi "Fahrudin Fahro Baščelija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.