BIH

Stewart: Nikada neću prežaliti što sam otišao iz Srebrenice

Intervju u subotu u "Avazu"

S. N.

3.12.2014

Aleksander Bob Stjuart (Alexander Stewart), nekadašnji komandant trupa UNPROFOR-a za centralnu Bosnu, a danas poslanik Konzervativne stranke u britanskom parlamentu nalazi se u posjeti BiH.  Stjuart je u BiH došao u delegaciji u okviru projekta britanske nevladine organizacije „Sjećanje na Srebrenicu“ koja svakog mjeseca u posjetu našoj zemlji pošalje najmanje tri ekipe. Njihova je jedina obaveza da po povratku s puta u svojoj zajednici pričaju o Srebrenici i potrebi da se zlo više nikada ne ponovi.

Tokom posjete našoj zemlji, Stjuart je dao je ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“, koji će biti objavljen u subotu, 6. decembra u našem prilogu „Sedmica“. Sjurat, koji je svjedočio je nekim od najgorih zločina protekle agresije na našu zemlju, između ostalog, u intervjuu je kazao da nikada neću prežaliti što je 1993. godine otišao iz Srebrenice.

- Da sam ostao, možda bi više od 8.000 ljudi danas bilo živo. Možda se masakr u Srebrenici nikada ne bi desio – kazao je Sjuart.

Britanska delegacija tokom boravka u našoj zemlji susrela i sa Edvardom Fergusonom (Edward Ferguson), ambasadorom Ujedinjenog kraljevstva u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.