BIH

Mogherini: Ovo su jedine žene koje ću danas vidjeti

Sastankom s nevladinim sektorom

S.N.

5.12.2014

U zgradi Delegacije Evropske unije jutros je malo iza 10 sati završen sastanak Federice Mogherini, visoke predstavnice EU i šefice evropske diplomatije i Johannesa Hahna, komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju EU s jedne i grupe predstavnika nevladinog sektora.

Na sastanku, koji je trajao „nešto jače od sat“, kako nam reče jedan od učesnika, bili su predstavnici različitih sektora civilnog društva - preduzetnici, mediji, mladi, žene, LGBTI osobe, nezaposleni, sindikati.

Mogherini i Hahn s su njima „razmijenili mišljenja o trenutnoj društveno-ekonomskoj situaciji u zemlji“, kako je saopćeno iz Delegacije EU.  

Prema detaljima koje su nam prenijeli neki od učesnika, susret je bio ponajviše – upoznavajući.

- Ona je najavila da će EU promijeniti kurs prema BiH i očekivati i zahtijevati promjene. Rekla je i da će promjena biti. U sali nas je bilo nekih 20-ak. Polna struktura je bila nekako – pola – pola – žene i muškarci. U jednom momentu Mogherini se našalila kazavši da joj se čini da su ovo jedine žene s kojima će se danas susresti, obrativši se ženskom dijelu skupa – prenio nam je jedan od učesnika.

Dodao je i da su se Mogherini i Hahn interesirali za prava manjinskih grupa u BiH, probleme nezaposlenosti, te naročito perspektive zapošljavanja mladih.

Visoki zvaničnici EU, kako nam je preneseno, interesirali su se i za položaj nevladinog sektora i medijske slobode, kao i uslove rada novinara.

Kako nam je, nadalje, preneseno, Mogherini je navela da je ovo tek njena prva posjeta BiH i da će ih biti još, te da će i na taj način pokazati novi pristup EU prema BiH.

- Dosta smo vremena govorili o ekonomskim pitanjima i konceptu Programa EU o privrednom rastu i zapošljavanju (Compact and Growth). Mogherini i Hahn informirali su nas i o njemačko-britanskoj inicijativi za deblokadu reformskih procesa i ubrzanje kretanja BiH prema EU. Sigurno će oni o tome detaljnije pričati s političarima – kazao nam je jedan od učesnika današnjeg sastanka.

Mogherini i Hahn posjetu su počeli upravo razgovorima s predstavnicima civilnog društva.

Zanimljivo je da je među učesnicima sastanka bilo i predstavnika udruženja koja su nastala nakon žestokih februarskih protesta nezadovoljnih građana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.