BIH

Bakira Hasečić: Sretna sam, jer znam o kakvoj hordi zla je riječ

Reakcije na hapšenje osumnjičenih za zločine u Štrpcima i Višegradu

M. M.

5.12.2014

Nakon što je jutros po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na području BiH i Srbije uhapšeno 15 osoba, od čega 10 u BiH i pet u Srbiji zbog ratnog zločina u Štrpcima i Višegradu, kontaktirali smo Bakiru Hasečić, predsjednicu udruženja "Žena-žrtva rata".

-Meni je osobno drago što je Tužilaštvo, nakon skoro 22 godine, smoglo snage za ovaj potez. Sretna sam, jer znam o kakvoj hordi zla okorjelih četnika pod komandom predsjednika kriznog štaba Branimira Savovića Braneta, koji se krije u Srbiji, je riječ.

branimir-savovic

Branimir Savović


- Jako sam sretna zbog hapšenja Bobana Inđića, koji je na trgu držao cvjećaru, odakle su počela prva odvođenja. Bezbroj vapaja je bilo i za Luku Dragičevića, kojeg isto tako odlično poznajem, jer je bio komandant mom bratu u JNA, a u ratu se pretvorio u zvijer.

luka-dragicevic-visegrad

Luka Dragičević


Toj grupi je pripadao i Mićo Jovičić, zvani Splićo koji je došao iz Knina i oženio Višegrađanku. On je zajedno sa Nebojšom Radisavljevićem ubio prve civile iz voza iz Štrpca, kao i Radiša Milošević, zvani Hans... postoje potvrde i dokazi za sve to, rekla je Hasečić.

Kako saznajemo, uhapšen je i brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić.

Podsjetimo, za otmicu i ubistvo 19 putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.
On je 9. septembra 2002. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora. Ranisavljević je bio pripadnik voda "Osvetnici" u sastavu interventne čete kojom je komandirao Inđić.
Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj općini, gdje su opljačkani i pretučeni, a zatim, odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.