BIH

Zanimaju nas samo konkretne aktivnosti

Zajednička press konferencija Mogherini i Hahn

S. N.

5.12.2014

Evropska unija (EU) neće gledati šta ko od političkih lidera u BiH govori, već šta radi. Proishodi to iz izjava koje su na zajedničkoj press konferenciji, na kraju posjete BiH dali visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Oboje su istakli da su tokom brojnih sastanaka koje su imali, čuli spremnost svih sagovornika da se uključe u aktivnosti koje će BiH pokrenuti prema EU.

dsc3901

Foto: B. Nizić (Federica Mogherini)

- Svi su itekako spremni da se ubrza proces evropskih integracija. Postoji i značajna politička volja za to. Za nas to znači da nema spuštanja kriterija i standarda, uslovi ostaju isti za vaš ulazak u EU, ali se može promijeniti redosljed aktivnosti. U fokusu su socio-ekonomske reforme i funkcionalnost same države i to ćemo izvijestiti 15. decembra šefove diplomatija država-članica EU. Svrha nije samo deklarativna podrška već osiguranje sasvim konkretnih rezultata za građane BiH. Ovo je dobra prilika za sve u ovoj državi da se napredak ostvari - istakla je Mogherini u svom obraćanju.

Ona je izrazila i nadu da se može naći zajednički temelj za napredak BiH.

- Mi nudimo saradnju i očekujemo da ona bude prihvaćena. Želim istaći i da ćemo se snažno uključiti u angažman s civilnim društvom - naglasila je ona.

Komesar Hahn naveo je da su došli kako bi se iskoristile nove prilike koje se ukazuju za BiH.

Naveo je da je ovo tek početak dolazaka visokih EU zvaničnika u BiH.

- Bosna i Hercegovina je država u kojoj najveći procenat građana podržava ulazak države u EU. Vjerujte mi da u mnogim drugim državama političari samo mogu sanjati procente podrške članstvu u EU koje imate ovdje - rekao je Hahn.

Istakao je i da su to velika očekivanja koja se trebaju ispuniti. EU će, naglasio je, uraditi svoj dio posla, ali je na bh. političarima da pokrenu ovu zemlju prema Uniji.

Hahn je potcrtao i važnost sastanaka koje je imao uloge civilnog društva „da zajednički rade i grade jednu jaču državu“, te saradnju u regionu.

- Za sve to potrebna vam je snažna država koja će na odgovarajući način zastupati vaše interese u ovakvim pregovorima, kao i interni mehanizam koji će odgovoriti na sve zahtjeve pregovora i saradnje s EU.

Uvjeravam vas da je Unija spremna pomoći, imamo puno sposobnih i spremnih ljudi. Ali da bi smo vam pomogli, vaši politički lideri moraju donijeti potrebne odluke - naglasio je Hahn.

dsc3862

Foto: B. Nizić (Johannes Hahn)

Odgovarajući na pitanja novinara, Mogherini je naglasila da je i nedavna teška historija BiH, koja joj je jako dobro poznata, kao i EU, motiv više za angažman u BiH.

- Ovo nije vrijeme za obećanja. Vrijeme je za opredjeljenja i konkretna djela. Građani ove zemlje žele vidjeti perspektivu, nova radna mjesta, bolji život, vladavinu prava... To je zajednički cilj i vas i EU. Institucije ove zemlje trebaju ispuniti očekivanja građana. A mi ćemo pomoći - istakla je.

Dodala je i da BiH ima priliku da joj očekivanja budu ispunjena. Evropska perspektiva za BiH postoji i treba je iskoristiti.

- Ne govorim o deklarativnoj podršci i potpisima. Govorim o konkretnom opredjeljenju i djelima. Od nečega trebamo početi, ali obećanja ne trebamo davati, već konkretno raditi – istakla je.

Ona je posebno istakli da je svjesno izabran Parlament BiH za sastanke s političkim liderima BiH.

Pojašnjavajući dodatno šta je mislio pod zahtjevom da BiH bude jača država, komesar Hahn naglasio je da u prvom redu misli na princip da EU ima jednu adresu i jedan glas s kojim će razgovarati.

- Mi ne ulazimo u to kakvo je vaše unutarnje uređenje. Ono što nas zanima je da vi s nama pričate jednim glasom. Na vama je da se dogovorite kako će izgledati taj jedan glas. I svaki dogovor koji postignemo morat će biti propraćen konkretnim rezultatima – rekao je Hahn.

Mogherini je prenijela da je, nakon sastanka s političkim liderima BiH, imala priliku s svojim saradnicima i kolegama iz EU prokomentirala tok i ishod sastanka.

- Utisak je ipak pozitivan. Dobro je da smo naišli na pozitivan prijem onoga što smo predložili - navela je Mogherini.

Ona je dodala i da EU ne želi i neće se upuštati u unutarnje rasprave, već ih samo zanima ono što je dobro i za BiH i za EU.

Mogherini je u više navrata naglasila da su potrebne sasvim konkretne akcije kako bi BiH krenula prema EU.

- Govorim o aktivnostima koje će se morati dešavati u narednim sedmicama. Dakle ne ni mjesecima ni godinama, već sedmicama. Trebaju se zajednički definirati koraci kako konkretizirati političku volju za koju je danas utvrđeno da je svi dijelimo. Sa svoje starne pažljivo ćemo pratiti ovaj proces. Mi 15. decembra imamo sastanak s ministrima država-članica EU i nakon toga ćemo definirati konkretne prijedloge kako da teče ovaj proces koji će voditi i provodeiti institucije BiH. A mi ćemo pomoći – rekla je Mogherini.

Dodala je da će se raditi na sasvim konkretnim pitanjima i projektima s vrlo preciznim rokovima.

Prepolovljena pomoć BiH

Hahn je istakao i da je pomoć BiH prepolovljena.

- Evo vam jedan primjer. U prošlosti, pomoć EU za BiH bila je oko 80 miliona eura. No, realiziralo se samo pola od toga jer političari se nisu mogli usaglasiti kako utrošiti ta sredstva.

Kao rezultat toga, budžet za BiH je prepolovljen.

Ali, evo, mi smo spremni da, kada se postigne sporazum – ako bude postojala politička volja za to – mi smo spremni povećati iznos budžetskih sredstava i to prvenstveno za realizaciju Sprazuma za rast i zapošljavanje, koji podrazumijeva provođenje potrebnih ekonomskih reformi, otvaranja novih radnih mjesta, unapređenja sistema socijalne zaštite i sve ono što će dati perspektivu lmadim ljudima.

Mi želimo zaustaviti proces odliva mozgova iz BiH - rekao je Hahn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.