BIH

Iz kantona CIK-u nisu dostavljene liste kandidata za Dom naroda, ali proces nije u totalnom zastoju

Izuzetak su Skupštine Sarajevskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona

Fena

8.12.2014

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) nije dostavljena gotovo nijedna kandidatska lista iz kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine za Dom naroda Parlamenta FBiH, izuzev iz Skupštine Srednjobosanskog kantona, ali se ne može reći da se i u jednom broju ostalih kantonalnih skupština ne dešava ništa na tom planu.

Izuzetak su Skupštine Sarajevskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, gdje još nema najava o nastavku procesa  konstituiranja, a time ni o delegiranju članova za federalni Dom naroda, ali će iz Skupštine Posavskog kantona, tokom dana, CIK-u biti proslijeđeno na ovjeru pet kandidacijskih lista - dvije iz reda hrvatskog i tri iz bošnjačkog naroda.

Nastavak konstituirajuće sjednice je u tom kantonu održan danas i na prijedlog predsjedavajućeg Anesa Osmanovića,  prekinut je te će naredni nastavak biti kad od CIK-a budu dostavljene ovjerene liste za izbor delegata u Dom naroda FBiH.

Konstituirajuća sjednica nastavljena je  danas i u Zeničko-dobojskom kantonu nakon općih izbora u državi, ali je prekinuta nakon formiranja delegatskih klubova naroda te nije bilo tačke dnevnog reda koja se odnosi na delegiranje članova za federalni nivo, rečeno je iz te skupštine.

U ostalim skupštinama se nastavak konstituiranja očekuje u narednim danima  mada uglavnom još nisu službeno zakazani termini.

Iz Skupštine Hercegbosanskog kantona Feni je rečeno da je nastavak konstituirajuće sjednice planiran za petak, 12. decembra u Tomislavgradu, nastavak Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona u srijedu, 10. decembra u Goraždu, dok su iz Hercegovačko-neretvanskog kantona rekli da nastavak konstituiranja Skupštine, s kandidiranjem članova za federalni Dom naroda u dnevnom redu, očekuju tokom ove sedmice.

U Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, pak, nadaju se da će zastupljene stranke dostaviti kandidatske liste sutra.

Konstituiranje novog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta, u trenutnim prilikama vezanim za formiranje nove vlasti u BiH nakon općih oktobarskih izbora, značajno je stoga što bez tog nivoa ne može započeti ni formiranje nove izvršne vlasti Federacije - izbor predsjednika i potpredsjednika kao rukovodilaca koji treba da predlažu  mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Članove Doma naroda delegiraju kantonalne skupštine za 58 mjesta iz sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata te sedam pripadnika ostalih naroda čine ovaj parlamentarni nivo.

Za razliku od Doma naroda, Predstavnički dom Federalnog parlamenta kao nivo bez kojeg je nemoguće donositi zakone i mnoge druge važne odluke, konstituiran je protekle sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.