BIH

Istraživanje mreže Account o smanjenju korupcije u općinama

Na istraživanju radilo 60 organizacija civilnog društva iz BiH

Fena

9.12.2014

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini Account je, u okviru obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predstavila u Zenici rezultate istraživanja koje je imalo za cilj da utvrdi u kojoj mjeri su općine u BiH usvojile preporučene prakse za prevenciju i smanjenje korupcije.

Istraživanje je provedeno od augusta do oktobra, a na njemu je radilo 60 organizacija civilnog društva iz BiH, članica mreže Account, na čelu s Forumom građana Zenice i Centrom za odgovornu demokratiju "Luna".

Oni su pokušali utvrditi stanje u određenim oblastima rada lokalne uprave, koje nose rizik od korupcije, stvoriti predispozicije za efikasniju pripremu i usvajanje preventivnih mjera za blagovremeno sprečavanje i povećanje prevencije korupcije, sukoba interesa i ostalih etičkih, profesionalnih i postupaka u radu lokalne uprave koji se odnose na transparentnost.

O značaju i nalazima istraživanja za buduće aktivnosti na polju izgradnje kapaciteta općina i organizacija civilnog društva za saradnju na izradi akcionih planova za borbu protiv korupcije govorile su Dženana Alađuz, uime organizacije "Infohouse Sarajevo", Mirhunisa Bektaš, predstavnica "Foruma građana Zenica" i Svetlana Vuković iz COD Luna.

Njihova analiza “otpornosti na korupciju” urađena je u oblastima koje se odnose na upravu, budžet, transparentnost i javnost rada, kao i antikorupcijske politike i strateške dokumente.

Istraživanje nudi niz preporuka među kojima su modernizacija pozicija na lokalnom nivou uvođenjem novih pozicija primjerenih potrebama općina, kontinuirana obuka općinskih zaposlenika, uvođenje prakse izrade budžeta za građane i programsko budžetiranje, unapređenje odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.