BIH

BiH lider u oblasti mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi

Zdravstvena mreža jugoistočne Evrope

Fena

15.12.2014

Regionalni sastanak Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope o rezultatima suradnje u oblasti mentalnog zdravlja i Regionalnog centra za razvoj u oblasti mentalnog zdravlja održan je danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Draženka Malićbegović kazala je na pres-konferenciji da je Bosna i Hercegovina označena kao lider u oblasti mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi te je u mogućnosti svoja znanja i iskustva prenijeti drugim državama tog područja. 

Predsjedavajući Izvršnog odbora Zdravstvene mreže JIE Goran Čerkez precizirao je da Zdravstvenu mrežu čini devet država JIE i Izrael te sa zadovoljstvom konstatirao da je, u posljednjih desetak godina, BiH jedna od najaktivnih država u oblasti mentalnog zdravlja. 

- Mnogo je napravila, ne samo unutar svoje države. Razvijen je prilično dobar model mentalnog zdravlja, s više od 65 centara u oba bh. entiteta - kazao je. 

Iskustva iz BiH već su, rečeno je, prenesena u neke od država regije. To je, kažu, važno posebno ako se zna da jedan od četvoro ljudi tokom života ima neki problem s mentalnim zdravljem. 

Mentalno zdravlje definirano je i kao potencijal za ekonomski razvoj države zato što „samo zdrave sredine mogu imati mogućnosti za ekonomski razvoj“. 

Projekt iz oblasti mentalnog zdravlja financirala je Švicarska agencija za razvoj i suradnju, a podržala ga je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Matthijs Muijen iz Regionalnog ureda WHO-a zadovoljan je činjenicom da je BiH, o okviru svoje zajednice, razvila opsežnu mrežu u oblasti mentalnog zdravlja te tako postala predvodnik u procesu poboljšanja usluga u oblasti mentalnog zdravlja. 

- U tom smislu je, i uspostava Regionalnog centra za razvoj u oblasti mentalnog zdravlja, bila na tragu te dobre prakse, ali i ohrabrenje za ostale države JIE da se povedu primjerom BiH - kazao je i najavio nastavak suradnje u toj, ali i drugim oblastima iz sektora zdravstva. 

Projekt mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi bio je prvi projekt Zdravstvene mreže, a sjedište Regionalnog ureda projekta u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.