BIH

Problemi u novoformiranoj većini u BPK

Teška borba Radeljaša i SDA

Al. B.

27.12.2014

Poslanici stranaka većine u BPK Goražde u jednom danu uspjeli su zakazati, a potom i otkazati dvije vanredne sjednice Skupštine. Na prvoj, koju je sazvala predsjedavajuća Aida Obuća (SDA), trebali su biti izabrani delegati za Dom naroda PFBiH.

Otkazana je zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici pojavilo samo devet poslanika SDA, DF-a i SDP-a, od ukupno 25 u Skupštini. Tri sata kasnije trebala je biti održana sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o samo jednoj tački dnevnog reda, smjeni predsjedavajuće Obuća.

Smjenu je iniciralo devet poslanika SBiH, Stranke za bolje Goražde, BPS-a, Novog pokreta, Liberalne i Stranke dijaspore, partnerskih stranaka SDA u novoj skupštinskoj većini. Kako saznajemo, jučerašnji događaji su upravo rezultat djelovanja čelnika Stranke za bolje Goražde Eseda Radeljaša koji je zatražio smjenu predsjedavajuće, a kako bi SDA demonstrirao snagu, što je pokazatelj teške borbe Radeljaša i SDA, koju u ovom kantonu predvodi Mustafa Kurtović.

aaa

- Razlog je bio nepoštivanje sporazuma koji je potpisan 5. decembra i mi smo tražili smjenu - kaže Salem Halilović, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH, ali ni ta sjednica nije održana, jer je kasnije povučen zahtjev.

SBB van međustranačkog rata

Pet poslanika Saveza za bolju budućnost, kao druge stranke po snazi u Skupštini BPK Goražde, ostaje čvrsto u opoziciji i izvan međustranačkog rata koji se vodi svim sredstvima.

- Zauzet je jedinstven stav da će naši poslanici na svim nivoima vlasti predstavljati konstruktivnu opoziciju. Svi poslanici u ovom kantonu jedinstveno djeluju u tom smjeru. Izbor delegata u Dom naroda veoma je bitno pitanje. Iza nas je mjesec neizvršavanja te obaveze. Međutim, najveću odgovornost za neizvršavanje obaveza imaju koalicioni partneri iz skupštinske većine. Očito je da se nešto dešava unutar te koalicije - kaže predsjednik Kluba poslanika SBB-a Sanel Mušović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.