BIH

KAKANJ Proglašena prirodna nesreća: Sedika Merdić u teškom stanju

Nakon sinoćnjeg obrušavanja zemljišta

Redakcija

5.1.2015

Nakon sinoćnje velike katastrofe u Kaknju, u prigradskom naselju Bare, kada je nakon odrona zemljišta preminula jedna osoba, a tri osobe prevezene u bolnicu, danas je Općinski štab civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće na tom području.

Predstavnici Općine Kakanj su također obišli ugrožene porodice kako bi dogovorili modalitete realizacije pomoći nastradalima.

Veliku požrtvovanost prilikom spašavanja osoba iz urušenih stambenih objekata pokazali su vatrogasci, policija, članovi čete za spasavanje RMU Kakanj i ekipe za pružanje hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kakanj.

Uz novčanu pomoć koja je dodijeljena svim ugroženim porodicama, porodici čiji je jedan član smrtno stradao odobrena je dodatna novčana pomoć u iznosu od 500 KM;

Pomoć su ponudili Otvorena mreža BiH i HO “World Vision BiH”.

Vezani tekst: Okončana drama kod Kaknja: Iz ruševina spašene tri osobe, stradala Samira Kovačević

Također, Općina Kakanj je obezbijedila novčanu pomoć za kiriju i druge troškove za dva mjeseca (sa mogućnošću produženja do trajnog rješavanja stambenog problema), a 18 porodica će dobiti pakete sa prehrambenim artiklima.

Okončana drama kod Kaknja: Iz ruševina spašene tri osobe, stradala Samira Kovačević - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/156246/okoncana-drama-kod-kaknja-iz-rusevina-spasene-tri-osobe-stradala-samira-kovacevic#sthash.gkaneiXO.dpuf

Ukupno 18 porodica sa 61 članom je ugroženo klizištem u Barama

Sa svih strana u Općinu Kakanj stižu izrazi podrške u ovim teškim trenucima, brojne humanitarne organizacije se žele uključiti u aktivnosti na pomaganju ugroženim porodicama;

Također, na teren će izaći i stručnjaci geološke struke kako bi utvrdili razmjere klizišta i predložili mjere za stabilizaciju klizišta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.