BIH

Pilot nije bio odškolovan da održi horizontalni let i avion je udario u brdo

Uzroci avionske nesreće u kojoj je poginuo Boris Trajkovski

E.D.Š.

6.1.2015

Posada koja je upravljala avionom u kojem je bio makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima, napravila je sedam grešaka u toku leta, a posljednja je bila kobna, potvrdila je Komisija koja je istraživala ovu avionsku nesreću a čiji je izvještaj juče i zvanično prezentiran javnosti.

Avion se srušio 26. februara 2004. godine, nekoliko kilometara od mostarskog aerodroma, a potom zapalio. Svi su poginuli na licu mjesta.

- Istraživanjem smo došli do niza činjenica. Najprije, avion nije bio plovidben. Zatim, zanemareni su teški meteorološki uslovi koji su vladali tog dana. Jedna od kardinalnih grešaka koja je bila učinjena jeste isključivanje auto pilota. A sa druge strane, pilot koji je upravljao avionom nije bio odškolovan da održi horizontalni let i to je bila ta kobna, sedma greška – kazao je danas u obraćanju novinarima glavni istražitelj Omer Kulić.

Na mjestu nesreće su pronađene dvije crne kutije, a jedna od njih je sadržavala zapis, audio snimak razgovora pilota i kopilota i prije samog pada. Taj snimak je takođe bio pušten novinarima i sam udar aviona koji se čuo bio je stravičan, nakon čega je nastao muk.    

Glavni istražitelj Omer Kulić je kazao kako je Komisija učinila svoj dio posla i rezultati su pokazali da u ovoj nesreći nema mjesta špekulacijama da se radi o atentatu, teoriji zavjere. Dodao je da je sada na tužiteljstvima BiH i Makedonije, da urade svoj dio posla.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.