BIH

Rusmir Mesihović se prijavio za direktora KCUS-a, DF demantuje da je dao saglasnost

Konkurs za izbor rukovodstva zdravstvene ustanove

A. Nu.

13.1.2015

Na konkurs za izbor direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zatvoren jučer stigla je samo jedna prijava, i to aktuelnog federalnog ministra zdravlja Rusmira Mesihovića, nezvanično saznaje "Dnevni avaz". 

Konkurs je raspisan 26. decembra prošle godine, četiri dana nakon što je s te pozicije Upravni odbor KCUS-a razriješio Damira Aganovića, a za v. d. direktora imenovao otorinolaringologa Adnana Kapidžića. 

Ispunjava uvjete 

Izvori bliski "Avazu" navode da Mesihović ima velike šanse da bude izabran. 

- Mesihović kao jedini kandidat ispunjava uvjete konkursa i dostavio je svu neophodnu dokumentaciju. Također, dobio je i pismenu podršku Demokratske fronte (DF), kao i saglasnost SDA da bude imenovan za direktora najveće medicinske ustanove u BiH. Već sada je jasno da će on i preuzeti rukovođenje bolnicom - tvrdi naš izvor. 
 
Saznajemo i da će daljnja dinamika odvijanja procedure imenovanja direktora biti određena na osnovu odluke članova UO, koji će se na sjednici izjasniti o kandidatu. Kako je naglašeno iz UO, u narednih šest mjeseci trebala bi biti provedena procedura imenovanja novog menadžmenta, odnosno generalnog direktora.

Lista kandidata 

Za ovu poziciju nije konkurirao aktuelni v. d. direktora Adnan Kapidžić, a, kako saznajemo, njemu je obećano mjesto šefa Klinike za glavu i vrat, koja je 2009. godine ubačena u Statut bolnice, ali nikada nije zaživjela.  

Na listi potencijalnih kandidata spominjana je i Sebija Izetbegović, aktuelna direktorica Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i supruga Bakira Izetbegovića, kao i Damir Aganović, ali njihove prijave do jučer nisu stigle. 

DF demantuje

Vezano za ovu informaciju, iz DF-a su izdali saopštenje u kojem demantuju da su dali saglasnost za imenovanje Rusmira Mesihovića za novog direktora Kliničkog centra Sarajevo, u kojem se, između ostalog, kaže:

Zbog obaveza prema javnosti želimo još napomenuti da DF nema, niti je imenovala, bilo kojeg člana upravnog odbora u čijoj je nadležnosti izbor i imenovanje direktora Kliničkog centra u Sarajevu. Kao što je jasno da DF nema niti jednog izabranog funkcionera u izvršnoj vlasti, na bilo kom nivou, u čijoj je nadležnosti davanje saglasnosti za ovo imenovanje.

Bezbroj puta smo ponovili, a ponavljaćemo i dalje, da principi po kojima DF funkcioniše, možda jesu nepoznati, novi pa čak i potpuno strani u političkom zivotu BiH ali ih se držimo i držaćemo se i ubuduće. Oni su sadržani u tome da rukovodeća mjesta u javnim preduzećima i javnim ustanovama nisu političke funkcije, niti nas zanima da li je rukovodilac bilo preduzeća bilo javne ustanove, član neke stranke ili potpuno apolitična osoba.

Kao što nije važno ni kakvo je njegovo mišljenje o DF-u ili o bilo kome iz DF-a. Važno je da je izabran u skladu sa zakonom, da posjeduje neophodne kvalifikacije za taj posao te da posao radi kao dobar privrednik i potpuno zakonito. Ko će biti izabran za direktora Kliničkog centra Sarajevo, odlučiće upravni odbor tog centra u kojem, ponavljamo, DF nema niti jednog člana. Jedina naša očekivanja tiču se toga da to bude osoba sa neophodnim kvalifikacijama i da je ispoštovana zakonska procedura.

Ono što možemo ubuduće garantovati svim izabranim rukovodiocima javnih preduzeća i javnih ustanova jeste to da će DF podržavati njihov rad sve dok je riječ o osobama koje su izabrane u skladu sa zakonom, imaju stručne kvalifikacije, rade sa pažnjom dobrog privrednika i poštuju zakon. Njihova politička opredjeljenja su njihova privatna stvar i neće im, s naše strane, biti ograničavajući faktor. To se odnosi i dr. Rusmira Mesihovića koji je, što je opštepoznata činjenica, član SDP-a i prijatelj Zlatka Lagumdžije, kaže sa u saopštenju.

Iz KCUS-a bez komentara  

Iako smo u KCUS-u tražili podatke o imenima osoba koje su se javile na konkurs, iz ove zdravstvene ustanove nismo dobili nikakve informacije. Prema računici članova UO, konkurs je zatvoren jučer, ali u pres-službi nam je rečeno da on traje do danas te da o tome ne mogu ništa komentirati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.