BIH

Vogošćanska "Bags Energotehnika" nije ugasila svoje kotlovnice

Iako je bilo najavljeno

E. MURAČEVIĆ

15.1.2015

Iako su za danas, zbog neisplaćenog ličnog dootka za decembar prošle godine, radnici firme "Bags Energotehnika" najavili obustavu proizvodnje i distribucije tople vode, čime bi više od 700 vogošćanskih stanova ostalo bez grijanja, kotlovnice ove firme nisu ugašene.

Prema riječima Enesa Šabića, predsjednika sindikalne organizacje "Bags Energotehnike", radnici se nisu odlučili na ovaj korak jer se nadaju da bi do početka naredne sedmice razgovori koje su jučer vodili u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo mogli uroditi plodom, te ovoj firmi pomoći da nekako pregura ovu grejnu sezonu.

- Od Vlade KS očekujemo pomoć od 50.000 KM za nabavku energenata, te da malo "pogura" budžetske korisnike da prema nama izmire svoje obaveze za do sada isporučenu energiju kako bismo i mi mogli izvršavati svoje obaveze prema našim dobavljačima energenata, ali i druge obaveze  čije bi nam izvršavanje omogućilo normalan rad - rekao je Šabić.

- Sporazum koji smo potpisali sa Upravom firme definiše način isplate zaostalih plata radnicima, ali i to da lični dohoci od oktobra prošle godine budu isplaćivani najkasnije do petnaestog u narednom mjesecu. Novembarsku platu primili smo 31. decembra, a isplata decembarske, iako je trebala biti isplaćena do danas, još uvijek se ne nazire. Činimo sve da naši korisnici ne ostanu bez grijanja, te stoga vjerujemo da će oni koji nam mogu pomoći i oni koji nama duguju učiniti sve da ne dođemo u situaciju da kotlovnice, bilo zbog nestanka energenata, nestanka struje ili isplate ličnog dohotka stanu - naveo je Šabić.

- S obzirom na to da je naš direktor podnio ostavku koju Nadzorni odbor još uvijek nije prihvatio, mi bukvalno nemamo adekvatnog sagovornika sa kojim bismo rješavali pitanja unutar firme, a i sama statusna pitanja radnika koji su na ivici egzistencije. Ako su odgovorni i zaboravili na radnike "Bags Energotehnike", nadati se da neće zaboraviti na građane Vogošće čiji bi radijatori, zbog inertnosti onih koji mogu pomoći, mogli ostati hladni usred zime - dodao je Šabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.