BIH

Izabrani bošnjački i hrvatski delegati iz FBiH, Fahrudin Radončić u Domu naroda BiH

Okončana sjednica Doma naroda FBiH

Autor:A. Du.

15.1.2015

23:12 Okončana je sjednica Doma naroda. Izjašnjavanje o odluci o privremenom finansiranju FBiH  odgođeno za narednu sedmicu.

23:02 Klubovi  Doma naroda Federalnog parlamenta izabrali su delegate u Dom naroda Državnog parlamenta. To su Safet Softić, Halid Genjac, te Sead Kadić iz SDA, Fahrudin Radončić koji je delegiran iz SBB-a, te Sifet Podžić iz DF-a. Ovi delegati činit će Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH.

Kada je riječ o Klubu Hrvata u Domu naroda PSBiH, u ovaj klub izabrani su Bariša Čolak, Ljilja Zovko, Mario Karamatić, Zdenka Džambas, svi iz HDZ-a BIH, te Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

22:20 Lidija Bradara iz HDZ-a BiH izabrana je većinom glasova za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH. Ona je izabrana sa 36 glasova za, dva protiv, te 11 suzdržanih. Za potpredsjedavajućeg je izabran Jasenko Tufekčić (SDA), koji je dobio 37 glasova, dva su bila protiv, a 10 suzdržanih. Klub Srba nije imao prijedlog za drugog potpredsjedavajućeg ovog doma.

Večeras se nije pristupilo izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, budući da Kluba Srba nije mogao predložiti svog kandidata, zbog nedostatka političkog dogovora. 

Iako su klubovi Bošnjaka i Hrvata za predsjednika i potpredsjednika predložili Marinka Čavaru (HDZBiH) i Meliku Mahmutbegović (SDA), iz CIK-a su naveli da izbor nije moguće obaviti bez kandidata iz srpskog naroda.

21:22 Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovjerene su kandidatske liste iz reda bošnjačkog i reda hrvatskog naroda za delegate iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

20:50 I dalje je u toku pauza u Domu naroda koja traje više od dva i po sata, jer se u Klubu Srba delegati nisu mogli dogovoriti koga će predložiti za potpredsjedavajućeg Doma, te potpredsjednika FBiH. To se dešava zbog konstelacije političkih snaga u ovom klubu. Dogovor je, kako saznajemo, tek pao da Slaviša Šućur (SDP) bude predsjednik Kluba.

Naime, najbrojniji delegati u ovom klubu su upravo oni iz SDP-a, a ima ih čak šest. U Klubu Srba su zastupljena i tri delegata iz SNSD-a. Ostatak Kluba čine po jedan delegat iz DF-a, Naše stranka, NSRzB-a, te Laburista Elvire Abdić.

S druge strane,  brže su formirani  klubovi Bošnjaka i Hrvata, te su imenovani njihovi predsjednici i to Osman Ćatić (SDA) i Tomislav Martinović (HDZBiH). Također ova dva Kluba su predložila i čelnike rukovodstva. Klub Hrvata je za predsjedavajuću predložio Lidiju Bradaru iz HDZ-a BiH, a Klub Bošnjaka je većinom glasova za potpredsjedavajućeg predložio Jasenka Tufekčića (SDA). 

18:22 Nakon pauze ponovo je nastavljeno zasjedanje Doma naroda. Mandati delegata su verificirani, nakon čega su delegati položili zakletvu.

Kako bi se imenovalo rukovodstvo Doma naroda, te predsjednik i potpredsjednici FBiH, potrebno je formirati klubove naroda, zbog čega je Martinović dao novu pauzu od pola sata.

18:00 Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić na sjednici je uručio 53 uvjerenja delegatima, a Dom naroda broji ukupno 58 delegata. Naime, osim nedostajuća četiri delegata u Kluba Srba, na sjednicu nije došao i srpski delegat Željko Mirković, koje je ranije ovjeren mandat.

Hrvatski delegat Tomislav Martinović, koji prviremeno vodi sjednicu, rekao je da Dom sa 53 delegata ima većinu koja je potebna da bi se moglo odlučivati. 

Na početku sjednice formirane su mandatsko-imunitetska i izborna komisija, da bi se vršilo verificranje mandata. Zakazana je kratka pauza od pet minuta.

17:48 Sa kašnjenjem od pet i po sati počela je konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta. Sjednici prisustvuju i članovi Centralne izborne komisije BiH. U toku je uručenje mandata delegatima.

12:49 Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta još nije počela, niti se u ovom momentu zna kada će to biti slučaj. U amfiteatru gdje se održava sjednica sjede tek nekolicina delegata.

Čeka se, naime, odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odnosno popunjavanju Klub Srba u Domu naroda, koji trenutno broji 13, bude popunjen sa Ustavom i zakonom predviđenih 17 delegata.

Inače, na sjednici je predviđeno da se, nakon polaganje zakletve delegata, imenuju predsjednik i dva potpredsjednika FBiH, te delegati u Državnom domu naroda.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.