BIH

Ljajić: Srbija bi bila zadovoljna da ne bude optužena

Uoči izricanje presude o tužbama za genocid

Autor:Fena

3.2.2015

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je danas da bi Srbija bila zadovoljna da ne bude optužena za genocid. 

''Ukoliko Srbija ne bude optužena, a siguran sam da neće, to je svakako dobro rješenje. Tek smo nakon deset godina podnijeli protivtužbu. Pokušavali smo u čitavoj deceniji da dođemo do vansudskog odogovora pošto se to nije dogodilo morali smo da preduzmemo i ovaj pravni potez'', rekao je za RTS Ljajić. 

On je objasnio da će sudski postupak završiti jednu, pravnu, stranu priče, a da se zatim lopta ponovo prebacuje na političko polje.

Kako kaže, ostaće interpretacije rata kakve su bile do sada, ništa se neće promijeniti, ali ostaju otvorena pitanja - sedam, osam, odnosno komisija koje se bave između Srbije i Hrvatske rješavanjem pitanja, prenosi Tanjug.

''To su ključne stvari za koje smo i mi zainteresovani. Mnogo je bolje bilo da se na to fokusiramo'', rekao je Ljajić koji je i potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Navodeći da su u proteklih najmanje godinu dana čuli žestoke izjave i riječi iz Hrvatske, on je naveo da iz Beograda nije došla nijedna riječ koja bi mogla da utiče na pogoršanje odnosa. 

''Naprotiv davali smo vrlo umirujući na vrlo oštre izjave koje su stizale iz Zagreba jer je naš interes da imamo političku stabilnost u regionu. Te političke stabilnosti nema ukoliko ste stalno u nekom verbalnom konfliktu sa susjedima i ako imate čitav niz otvorenih pitanja koje te odnose pogoršavaju'', zaključio je Ljajić. 

Kako kaže, iz Beograda nisu dolijevali ulje na vatru ni u jednoj od kritičkih situacija. 

On ističe da se plaši da će Srbija biti tema i parlamentarne kampanje u Hrvatskoj jer ''to ne košta ništa, a donosi političke glasove i poene''. 

''S naše strane neće biti kontra reakcije u tom pogledu zato što investiramo u političku budućnost, stabilnost koja će nama omogućiti priliv stranih investicija'', rekao je Ljajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.