BIH

Tužbe Hrvatske i Srbije za genocid odbačene u potpunosti

Međunarodni sudu pravde u Haagu

Fena

3.2.2015

Sud utvrđuje da je tokom i nakon akcije Oluja utvrđen genocid, ali nije potvrđena namjera genocida. Hrvatska nije prekršila obveze Konvencije. Hrvatska se ne može smatrati zemljom koja je namjeravala počiniti genocid.
 
Srbija nije uspjela dokazati postojanje genocidnog čina. Budući da je presuda utvrdila da ne postoji prekršaja od hrvatske strane utvrđuje se da protutužba Srbije mora biti odbačena u cijelosti.

- Hrvatska nije dokazala da se radilo o namjeri i uroti da se djelomično ili u cijelosti unište Hrvati, odnosno počini genocid. Hrvatska tvrdnja mora se u cijelosti odbaciti - kazao je sudac Tomka.

Sud je utvrdio da je ubijen veliki broj osoba i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i postojanje namjere za počinjenje genocida.

- Potpuno smo uvjereni je da su JNA i srpske snage počinile zločine koje se smatraju genocidnima u različitim područjima Hrvatske, od Slavonije, Korduna, Like, Banovne i Dalmacije - kazao je Tomka te dodao kako su to učinili da se otjera, tj. progna stanovništvo s tih područja kako bi se stvorila homogena srpska država, a ne s namjerom da se uništi hrvatsko stanovništvo.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka je rekao kako historija pokazuje kako je genocid važno kazniti jer je to važno za budućnost, a svaka država obavezna je primjenjivati Konvenciju.

Ipak, Konvencija se ne može retroaktivno primjenjivati, pa se to ne može odnositi na prethodno razdoblje, pogledajmo slučaj Drugoga svjetskog rata, ustvrdio je Tomka. Konvencija se može primjenjivati na državu od datuma kada je ona službeno postala potpisnicom Konvencije. Srbija je ranije tvrdila kako je kao država stvorena 27. aprila 1992. godine te da se prije tog datuma Konvencija nije odnosila na nju.

"Sud smatra da prije 27. aprila 1992. ne možemo smatrati Srbiju odgovornom u smislu članka 9.", kazao je Tomka.

Na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu u utorak nešto iza deset sati započelo je ročište na kojem će se objaviti presuda po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Bit će to kraj procesa koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska optužujući Srbiju da je počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija u protutužbi iz 2010. optužila je Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. tvrdeći da je protjerala 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka objavit će odluku jesu li dvije države prekršile UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da se genocid na području Srebrenice dogodio da Srbija nije počinila genocid, ali je prekršila konvenciju time što da nije spriječila i kaznila počinitelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.