BIH

Human Rights Watch traži od NS RS da odbaci novi Prijedlog Zakona o JRM

Spornim zakonom omugćen prostor za proizvoljne optužbe

M. KEBIĆ

3.2.2015

Direktor odjela za Evropu i Centralnu Aziju međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), Hju Vilijamson (Hugh Williamson), uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću, u kojem je zatražio da NS RS razmotri mogući negativan uticaj novog Prijedloga Zakona o javnom redu i miru RS, kojim se javno mjesto proširuje na internet, a prvenstveno na društvene mreže, te da da osnovu toga poslanici glasaju za njegovo odbacivanje.

Sloboda izražavanja

- Sloboda izražavanja je temeljno ljudsko pravo u demokratskom društvu kao slobodan protok ideja, mišljenja i informacija što je preduslov za funkcionisanje političkih procesa kroz omogućavanje građanima i donositeljima odluka da primaju i šire informacije kako bi informisali javnost o svojim odlukama. Sloboda izražavanja takođe služi kao kritička provjera izvršne vlasti prvenstveno kroz postojanje nezavisnih offline i online medija koji, uz predstavnike civilnog društva, igraju ključnu ulogu u vršenju pritiska na vlasti da se i dalje demokratski razvijaju i da djeluju kao javni čuvar, kroz praćenje aktivnosti javnih ustanova i vlasti uopšte, naveo je Vilijamson u svom pismu.

On je naglasio da je BiH, kao potpisnica međunarodnih i regionalnih ugovora o ljudskim pravima, dužna poštovati slobodu izražavanja, kao što je to sadržano u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima i Međunarodnom sporazumu o građanskim i političkim pravima Evropske konvencije za ljudska prava. Posebno je naglasio da su vlasti RS dužne poštovati te standarde.

Nejasna formulacija

Vilijamson je podsjetio da su obrazloženja kazni, propisanih od 100 do 300 maraka za drsko ponašanje, i od 200 do 800 maraka, ili kazna zatvora za grube uvrede ili fizičke prijetnje, nejasno formulisana.

- Iako su djela iz članova 7. i 8. trenutno na snazi po postojećem zakonu, njihovo proširenje na društvene mreže može dovesti do proizvoljnih optužbi protiv ljudi samo zbog izražavanja na internetu. Zakon, dakle, riskira da uguši javnu raspravu na internetu i mogao bi podstaći autocenzuru korisnika društvenih mreža, naveo je Vilijamson.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.