BIH

Ne želim biti paravan za nečije marifetluke

Potpredsjednik Stranke dijaspore BiH Džebrail Bajramović podnio neopozivu ostavku

Al. B.

23.2.2015

Zamjenik predsjednika i kandidat Stranke dijaspore BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva Džebrail Bajramović podnio je neopozivu ostavku na sve funkcije u stranci, te zahtjev da bude izbrisan iz članstva Stranke dijaspore. Ovakvu odluku Bajramović obrazlaže narušenim međuljudskim odnosima u stranci, vanstatutarnim djelovanjem, beskrajnim prolongiranjem održavanja sjednice skupštine, ali i činjenicom da su zajedničke interese u međuvremenu zamijenili lični.

- Osjećam moralnu obavezu i prema 5.041 glasaču koji su mi dali svoj glas kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Cijenjene kolege iz rukovodstva stranke, nosioci ključnih funkcija uopće se ne odazivaju na sastanke a očito da će imati ključnu ulogu na predstojećoj Skupštini stranke koja će jednom biti održana, ali ja ne znam kada. Niti znam stvarne razloge njenog beskrajnog prolongiranja, a što je direktno kršenje statutarnih odredbi. Alarmantno je da se redovno u zapisnicima sa nedavno održanih proširenih sastanaka Predsjedništva provlači pitanje narušenih međuljudskih odnosa, a kao legalista ne mogu da ne ukažem na činjenicu da nikada nisam dobio odgovor, kao ni druge kolege koje su pismeno postavljale pitanje, po kojem Statutu stranka radi i koji Statut je ovjeren u Ministarstvu pravde BiH - pod kojim brojem i kojeg datuma? Ne želim biti nosilac zablude, niti paravan za nečije marifetluke. Ne mogu širiti uvjerenje u nešto u šta sam ne vjerujem! Ne vjerujem da SD BiH ima budućnost s obzirom na način kako se odnosi prema samoj sebi i ukazanom povjerenju od strane članstva i javnosti - navodi Bajramović u obrazloženju ostavke.

U pismu javnosti i organima stranke on ističe kako se stidi zbog drugih i njihovog odnosa prema kolegama s kojima su do jučer radili na zajedničkim zadacima, te da stanje u stranci govori da se „zajedničko“ negdje izgubilo, dok su u prvi plan isplivali personalni iracionalizmi.

- Bojim se da smo se zaboravili. Bojim se da smo pretjerali. Bojim se da su neki pojedinci u stranci prešli liniju u odnosu na zajendičke ideale i da nema više povratka u naručje nama dragog zajedničkog elana i entuzijazma – dodaje Bajramović.

Podsjeća da je bio jedan od onih koji su uspjeli da nepravedno marginaliziranu bh. dijasporu od objekta manipulacije dovedu do faktora odlučivanja, te ostvare političku realnost u kojoj po prvi put dijaspora ima mogućnost da djeluje iznutra, ne čekujući da joj neko otvori vrata da bi je saslušao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.