Banjalučki meteorolog koji je predvidio prošlogodišnje poplave: "Opet nas čeka katastrofa!"

Dobro pročitajte riječi Igora Kovačića

N. K.

Banjalučki meteorolog Igor Kovačić, koji je jedini prošle godine na vrijeme prognozirao da dolaze snijeg i poplave, sada tvrdi da dolazi nova opasnost.

Njegovu prognozu koju je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cijelosti:

PROGNOZA VREMENA ZA 5. mart 2015.

Sinoptička situacija: Po svim visinama je uspostavljena ciklonska cirkulacija u južnom Jadranu, a naši krajevi su u njenom sjevernom dijelu. Do kraja perioda na zapadu Balkana gradijentno sjeverno strujanje. U prizemlju frontalna zona se talasa preko naših istočnih i južnih predjela, dok su zapadni u dijelu sjevernog strujanja i proticanja hladnijeg vazduha.

Vreme: Oblačno, vjetrovito, uz obilne padavine i kiše u svim predjelima, posebno na jugu u Hercegovini, a snijega u planinama, te tokom dana i nižim predjelima.

Cijeli dan će biti s oblačnim vremenom i obilnim padavinama. Već u toku noći obilnije padavine na zapadu, jugozapadu i jugu. Do pred jutro snijeg osim viših planinskih predjela i u nižim brdovitim. Snježna granica oko 400 m nadmorske visine, na zapadu i niže. Na sjeveroistoku i istoku će tokom jutra još padati kiša.

Tokom dana u većini predjela snijeg uz formiranje i porast snježnog pokrivača. Očekuje se od 10-30 centimetara, na planinama znatno više, ponegdje i pola metra. Jedino na sjeveru, sjeveroistoku i na istoku postoje uslovi za slabije zadržavanje snijega pri tlu. Popodne i uvečer se u svim predjelima nastavljaju snježne padavine koje će posebno biti intenzivnije u planinama na istoku, gdje visina snijega može prijeći i metar visina. Na prijevojima postoje uslovi da se stvaraju i znatno viši smetovi uz pojačan vjetar. Na jugu Hercegovine će biti vrlo obilnih padavina, i preko 100 litara uglavnom kiše, a u visokoj Hercegovini susnježica a zatim snijeg. Bit će i vjetrovito uz jak jugo u Hercegovini, a u ostalim predjelima pojačan sjeveroistočni vjetar.

Puhat će slab do umjeren južni vjetar, zatim promjenljiv, da bi prema večeri na sjeveru jačao sjeveroistočni, a na jugu će biti još umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 0°C na zapadu do 4°C na sjeveru i sjeveroistoku. U centralnom planinskom pojasu od -5°C do -1°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 7°C, u centralnom planinskom pojasu od -4°C do 0°C.

PROGNOZA VREMENA ZA BANJALUKU 5. mart 2015

Bit će oblačno s obilnom kišom u prvom dijelu noći, a u drugom i pred jutro susnježica. Tokom dana sa snijegom, u brdovitim predjelima šire regije formiranje snježnog pokrivača, a u nižim predjelima popodne i prema večeri. Ukupna količina padavina će biti od 40 do 70 l/m². Vjetar umjeren, prolazno jak sjeveroistočni. Jutarnja temperatura oko 1°C, a najviša dnevna oko 2°C, uvečer u padu.

IZGLEDI VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U petak (6.mart): Hladno i oblačno sa snijegom. Najviše padavina će biti u centralnom pojasu do istoka i u tim predjelima će snježni pokrivač dalje rasti. Na jugu i krajnjem sjeverozapadu i zapadu prestanak padavina. Jutarnja temperatura od -3°C do 1°C, na jugu do 3°C, u višim predjelima oko -5°C. Najviša dnevna od 0°C do 4°C, na jugu do 8°C, u centralnom planinskom predjelu negativna, a u višim planinama -4°C.

U subotu (7.mart): Jutro hladno s mrazem osim sjeveroistočnih i južnih predjela. Pretežno oblačno u centralnom planinskom djelu uz slab snijeg, umjeren na istoku gdje i dalje će lagano rasti snježni pokrivač.

U ostalim predjelima malo do umjereno, povremeno pretežno oblačno, uz mogućnost slabog snijega. Tokom dana suho, jedino u centralnom planinskom dijelu sa slabim povremenim snijegom. Jutarnja temperatura od -4°C do 0°C, na sjeveroistoku i jugu do 2°C, u višim predjelima oko -8°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 9°C, u višim predjelima -4°C.

U nedjelju (8.mart): Jutro hladno s mrazem jačim u višim, a slabijim u nižim predjelima. Promjenjivo oblačno na krajnjem zapadu i sjeverozapadu, te jugozapadu i jugu. U ostalim predjelima promjenljivo do pretežno oblačno, u centralnom planinskom dijelu oblačno i dalje sa slabim povremenim snijegom. Tokom dana suho, jedino u centralnom planinskom dijelu sa slabim povremenim snijegom. Na jugu sunčanije, a na zapadu promjenljivo.

Jutarnja temperatura od -6°C do -1°C, jugu do 1°C, u višim predjelima oko -10°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 10°C, u višim predjelima -4°C.

NA VRH

Podijeli članak na