BIH

Velika akcija: GSS, CZ i OS BiH tragaju za više od 1.000 ovaca u Pribelji

U Glamoču proglašeno stanje elementarne nepogode

Al. K.

7.3.2015

Veliki snijeg, jaka bura i mećava su prouzrokovali u čitavom Livanjskom kantonu velike probleme od obaranja stabala do prevrtanja automobila.

Najteža je situacija ipak u planinskim selima Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.

U udaljenom glamočkom selu Pribelja prijavljen je nestanak više od 1.000 ovaca dvojice vlasnika koji su zvali Civilnu zaštitu da se uključi u potragu angažiranjem GSS LK, a u akciji spašavanja sudjeluju i pripadnici OSBiH.

- Pripadnici GSS-a i OS su krenuli na teren u potragu za ovcama i čim ih otkriju uključiće se u akciju spašavanja - izjavio je direktor Uprave CZ LK Frano Laštro.

Zbog težine situacije u Glamoču načelnik općine Radovan Marković je proglasio i stanje elementarne nepogode.

- Dvojica stočara Milan i Dragan Subašić imaju više od 1.000 ovaca ali za 700 još tragaju. Neke su našli na žalost uginule zbog nevremena. Postoji i opasnost od vukova i drugih zvjeri a selo je zameteno pa se skromnom mehanizacijom probijamo a angažirane su i OS, lovci, i neki privatnici kamionima i mašinama da pomognemo ljudima- kazao je načelnik Marković , ističući da se stanje elementarne nepogode odnosi posebno na Mjesnu zajednicu-Odžak-Pribelja gdje je i najkritičnije.

Inače, od danas je probijen put preko Korićine i Mliništa čime je Glamoč deblokiran, ali se vozi jednom trakom kao i na pravcima Livno Šuica i Tomislavgrad-Šuica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.