BIH

Vlada Japana donirala našoj zemlji 7,2 miliona KM za nabavku hibridnih vozila

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH potpisana nota o realizaciji granta

Es. D.

11.3.2015

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki (Yamazaki) i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas su potpisali i razmijenili note o realizaciji granta Vlade Japana za nabavku japanskih vozila nove generacije vrijednih 7,2 miliona KM.

Sredstva će biti utrošena za nabavku hibridnih vozila i vozila koja koriste ekološki čist dizel. Vozila će biti donirana isključivo lokalnim zajednicama širom BiH, posebno onima koje su najviše nastradale u prošlogodišnjim poplavama, i to za potrebe ustanova socijalne zaštite koje djeluju na lokalnom nivou.

dsc-8296

Foto: I. Šebalj

- U narednih nekoliko mjeseci japanski agent, kojeg će angažirati Vlada Japana u postupku nabavke i sprovođenja grant projekta, poslat će eksperta u BiH koji će u saradnji s nadležnim institucijama u BiH imati zadatak da utvrdi tačan broj i potrebe krajnjih korisnika. Iako tačan broj vozila koji će biti osiguran u okviru ovog granta još nije poznat, jer to zavisi od rezultata tendera koji će biti raspisan u Japanu, sve lokalne zajednice u BiH (ukupno 143 općine) mogu potencijalno biti korisnici ovog granta – rekao je ambasador Jamazaki.

Ovaj grant četvrti je u nizu grantova Vlade Japana većeg obima koji su osigurani institucijama BiH u protekle dvije godine. Preostala tri granta, ukupne vrijednosti oko 11 miliona KM, su u procesu realizacije.

Ministar Vanjskih poslova BiH Lagumdžija zahvalio je ambasadoru Japana i Vladi ove zemlje na vrijednoj pomoći koju pruža ova prijateljska zemlja našoj državi.

Od 1996. godine do danas Japan je je BiH osigurao donacije u iznosu od više od milijardu KM, a koji su realizirani u lokalnim zajednicama širom BiH.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.