BIH

Tuzlanski radnici protestirali pred kantonalnim Sudom i Tužilaštvom

Danas, kao i svake srijede

M. Ahmedić

11.3.2015

Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, koji su članovi Sindikata solidarnosti, danas su, kao i svake srijede, protestirali pred kantonalnim Sudom i Tužilaštvom, zbog neprocesuiranja predmeta, kako kažu, kriminalne privatizacije firmi, dok su i radnici „Dite“ protestirali pred kantonalnom Poreznom upravom zbog dugogodišnjeg neplaćanja poreza.

radnici-dite-pred-poreznom-upravom

Radnici "Dite" pred Poreznom upravom

Članovi navedenog sindikata su na današnjim protestima akcenat stavili na jučerašnju izjavu Kate Ivelić, predsjednice Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH, u kojoj je izjavila, tvrde, da je na strani svih radnika i da se bori za izmjene i dopune Zakona o stečaju.

- Zgrozili smo se na njenu izjavu. Gdje je bila godinama, sada se sjetila da bude na strani radnika i da se, navodno, bori za sve radnike. Ta ista Kata je na početku svog mandata bila kontra nastrojena od radnika, a sada izjavljuje da se bori za radnike i za izmjene i dopune Zakona o stečaju. Taj zahtjev o stečaju je ideja našeg sindikata i mi smo to pokrenuli, a ona krade naše ideje - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Iveljić je na ovu izjavu komentirala da svako ima pravo na svoje mišljenje i na borbu za svoja prava.

- Što se tiče izjave radnika na moj račun, šta reći, svako ima pravo na svoje mišljenje i na borbu za pravima. Mi ne krademo ničije ideje, jer nemamo potrebe za tako nešto. Što se tiče Zakona o stečaju, ne borimo se od jučer, nego to traje već zadnje tri godine. Rekli smo da svi radnici moraju biti na prvom mjestu i da prvo radnici moraju biti isplaćeni i toga se i dalje držimo - istaknula je Iveljić.

Proteste su održali i radnici „Dite“ pred Poreznom upravom zbog toga da je, tvrde, dužna po zakonu za naplatu doprinosa, neovisno da li se radi o državnim ili privatnim sektorima.

dzevad-mehmedovic-pred-poreznom-upravom-u-obracanju-radnicima

Mujkanović u obraćanju radnicima

- Sada smo razgovarali sa Fikretom Hasanovićem, direktorom Porezne uprave, koji nam je pojasnio da ova uprava samo izvršava zadatke koji dolaze od vrha vlasti. Ne mogu ni na što utjecati, jer što god su predlagali to je teško prolazilo na Parlamentu u Sarajevu. Pošto smo mi jedino preduzeće koje Porezna uprava drži hipoteku od dva miliona i osam stotina maraka, to su ona tačna potraživanja koja bi nama poklopila naših šezdeset mjeseci staža. Po ovome se sve veže za Sud i Tužilaštvo TK-a, sve je do njih - zaključio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika  „Dite“ Tuzla.

Na kraju je podvukao da će radnici „Dite“ ostati na fonu borbe za svoja radnička prava, gdje će od sada pa nadalje svake srijede, kao što to čine i članovi Sindikata solidarnosti pred pravosudnim institucijama, protestirati pred kantonalnom Poreznom upravom te da će im se, kaže, najvjerojatnije pridružiti i Livnica, Konjuh,TTU...

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.