BIH

Vatrogasci u Čapljini i Mostaru gasili zapaljenu travu i nisko rastinje

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite

Autor:Fena

15.3.2015

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton, a i Spreča je u Gračanici u opadanju.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je oko 70 hektara, uglavnom poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4.

Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara intervenirala je jučer u Blagaju gdje je gorjela trava i nisko rastinje, zatim na Biskupovoj Glavici i u Sjevernom Logoru gdje su također gasili zapaljenu travu, a na Balinovcu je gorio otpad.

U Čapljini su vatrogasci imali pet intervencija zbog paljenja trave, niskog rastinja i šume, te zapaljenih auto guma. Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo intervenirala je na dva zapaljena automobila.

Gradski operativni centar civilne zaštite Tuzla jučer je primio obavijesti o aktiviranju klizišta na četiri lokacije. U naselju Kojšino, aktiviralo se klizište koje ugrožava prilazni put privatnom stambenom objektu. Zatim u naselju Simin Han u blizini tunela, pokrenulo se kliziše koje ugrožava putnu komunikaciju. U naselju Požarnica, došlo je do aktiviranja klizišta, koje prijeti zakrčenjem lokalnog vodotoka, a time i ugrožavanja lokalne putne komunikacije. U naselju Gornja Lipnica, ulica Tuzlanske partizanske brigade 118, klizište ugrožava jedan stambeni objekt.

Općinska služba civilne zaštite Srebrenik, zaprimila je dvije prijave o pokretanju klizišta u naselju Podorašje gdje staro klizište koje ugrožava pet stambenih objekata, i u naselju Gornji Srebrenik gdje klizište ugrožava jedan pomoćni i jedan stambeni objekt.

Policijska uprave Široki Brijeg jučer je zaprimila šest ručnih bombi. U Vogošći je prijavljen pronalazak dvije ručne bombe, u naselju Orahov brijeg, navodi se u Izvještaju Federalne uprave civilne zaštite. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.