BIH

SAA će stupiti na snagu, vlasti se trebaju baviti reformama

Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo zaključke za BiH

Autor:A. DUČIĆ

16.3.2015

Ministri vanjskih poslova EU, kako saznaje “Avaz”, u Briselu su već u jutarnjim satima usvojili zaključke za BiH, kojima se nalaže aktiviranje Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje za našu državu. Međutim u zaključcima su upozorilu novu vlast da se ozbiljno počne baviti reformama na koje su se obavezali u pismenoj izjavi. Zaključke Vijeća za vanjske poslove EU objavljujemo u cjelosti:


1. Vijeće za vanjske poslove EU, u kontekstu svojih zaključaka od 15. decembra 2014. godine pozdravlja, pismeno opredjeljenje Predsjedništva BiH potpisanog od stranačkih lidera i usvojenog u Parlamentu 23. Februara tokom posjete visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Frederice Mogherini.

2. Uzimajući u obzir poduzete korake na koja se BiH obavezala, a koje su u skladu sa zaključcima od 15. decembra 2014., Vijeće napominje da su ispunjeni neophodni uvjeti, te je saglasno sa se ispuni zaključak koji predviđa stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH.

3. Vijeće poziva vodstvo BiH da u potpunosti preuzme svoje obaveze, uključujući i one koje se odnose na prilagodbu predstojećeg SAA, te da ostane angažirana s Evropskom unijom pod obnovljenim pristupom i da zadrži pozitivan zamah radi sačinjavanja početnog plan reformi u dogovoru s EU.

Ovaj program reformi, treba biti urađen i u dogovoru s civilnim društvom, i treba uključiti reforme u okviru Kopenhaških kriterija i dogovorenih pitanja koji tretiraju aspekte funkcionalnosti (uključujući mehanizam koordinacije EU).

Značaja napredak u provedbi programa za reforme, uključujući i "Sporazum za rast i zapošljavanje", bit će potreban za zahtjev za članstvo koji će se tek tada uzeti u obzir EU.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.