BIH

Đonlagić: DF će saglasnost dati samo pod uslovom da HDZ kandidira ministra iz reda Ostalih

Formiranje Vlade Federacije BiH

Am. K.

20.3.2015

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazao je da je prijedlog koji se jučer našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH, bio u najmanju ruku nejasan i nedefinisan, te u krajnju ruku neustavan, te da ga zato DF nije mogao prihvatiti.

- Demokratska fronta će saglasnost dati samo pod uslovom da HDZ šestog kandidata za ministra kandidira iz reda Ostalih jer je dogovor bio da će DF kandidirati tri kandidata iz reda srpskog naroda, i to je izigrano od strane HDZ-a, odnosno prekršen je dogovor- kazao je Đonlagić za Avazov portal.

Naime, prema Đonlagićevim riječima u prijedlogu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare jučer su iz ove stranke uočili neustavnu situaciju jer su se našla četiri kandidata za ministre iz reda srpskog naroda.

-To nismo mogli podržati jer bi bila neustavna Vlada - kazao je Đonlagić, dodajući da danas nisu održani bilo kakvi pregovori sa HDZ-om koji bi riješili novonastalu situaciju.

Đonlagić je kazao i da je vrlo nekorektna izjava kandidata za premijera FBiH Fadila Novalića koji je rekao da bi problem bio riješen ukoliko bi se Aleksandar Remetić iz DF-a izjasnio kao pripadnik Ostalih, a koji se ranije izjasnio kao pripadnik srpskog konstitutivnog naroda.

- Nije korektno sugerisati nekome kako će se izjasniti. Izjašnjavanje je stvar ličnog odabira svakog kandidata. To bi bilo isto kao kada bi neko Novaliću sugerirao da se na nekoliko dana izjasni kao Hrvat. U svakom slučaju ishitrena i nepotrebna izjava koja ne ide u pravcu rješavanja problema - kazao je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.