BIH

SAMOSTALNI SINDIKAT Osmog aprila sastanak o ometanju rada i nanošenju direktne štete ŽFBiH

Povodom nelegalne blokade utovara rude boksit u željezničkoj stanici Mostar teretna

Redakcija

31.3.2015

Već šest mjeseci traje nelegalna blokada utovara rude boksit u željezničkoj stanici Mostar teretna od pojedinih lokalnih mještana koji se javno okupljaju mimo Zakona o javnom redu i miru, jer nijedno okupljanje nije najavljeno nadležnim organima MUP-a, čime direktno nanose štetu Željeznicama FBiH (ŽFBiH), koja već sad iznosi oko milion KM.

Lokalni mještani tu blokadu pravdaju činjenicom da im je od rude boksit narušeno zdravlje zbog prašine, te su se obratili nadležnoj inspekciji koja je izvršila uvid na licu mjesta, a nakon toga Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo rješenje u kojem se navodi da se Željeznicama FBIH dozvoljava utovar rude boksit, saopćio je Samostalni sindikat izvršnog osoblja - područje infrastrukture (SSIOPI) ŽFBiH.

Kako se navodi, organi MUP-a nisu nijednom do sad osigurali utovar rude boksit, iako su svaki put bili pozvani jer su lokalni mještani blokadu vršili unutar željezničkog posjeda, što je suprotno svim zakonima, jer niko nema pravo narušavati tuđi posjed.

Stoga je SSIOPI ŽFBIH za 8. april u željezničkom kolodvoru Mostar, sa početkom u 11 sati, zakazao sastanak na koji je pozvao sve relevantne organe kako bi se spriječio nelegalan upad na željezničku imovinu, osigurao utovar rude boksit, a sve u očuvanju radnih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.