BIH

S komandantom Zaimom Imamovićem goloruki civili postali su heroji

U Zaimovom dolu kod Goražda obilježena godišnjica Prvog bataljona 1. drinske udarne brigade

Al. B.

10.5.2015

Manifestacijom "Zaimov do - da se pamti" u Goraždu je obilježena 23. godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske udarne brigade ARBiH.

tragom-drinskih-brigada

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, nizom sadržaja evocirane su uspomene na dane kada je legendarni komandant organizirao, te na lokalitetu nazvanoj Zaimov do, u blizini svog rodnog sela Poratak, prvi put postrojio ovu jedinicu. Zajedno sa svojim prvim komandantom, u godinama opsade Goražda, slabo napružani civili postali su heroji.

fatiha-komandantu-i-saborcima

Preživjeli saborci prisjetili su se odlučujućih bitaka, položeno je cvijeće na spomen obilježje, a organiziran je prigodan kulturno-zabavni program, te natjecanja u nogometu, atletici, streljaštvu i bacanju kugle.

zaimov-do

U čast komandanta Imamovića i njegovih saboraca maratonci Zaim Šuman, Almir Adilović i Muhamed Selak trčali su 32 kilometra dugu stazu od izletišta Rorovi do Zaimovog dola. Tradicionalno, dio manifestacije je i pohod "Tragom drinskih brigada". Stotinjak učesnika, učenika, sportista i planinara prešlo je dionicu Sadba - Posestra - Zaimov do, priključivši se ostalim sudionicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.