BIH

Cazinska medresa promovirala 75. generaciju maturanata

Krajiška škola koja ima najviše odličnih učenika

F. VOJIĆ

10.5.2015

Svečanom akademijom jučer je u Cazinu promovirana 75. generacija učenika medrese "Džemaludin ef. Čaušević", izašla nakon njenog obnoviteljskog rada. Školovanje je završilo 98 učenika, od kojih 53 u ženskoj i 45 u muškoj medresi, od čega je 33 odlična učenika po čemu može biti primjer ostalim školama na području Unsko-sanskog kantona.

promocija-odrzana-u-sportskoj-dvorani-medrese-7

Za najbolje učenike proglašeni su Šejma Kudić iz Cazina i Abdulah Veladžić iz Bihaća.

Prigodnim obraćanjima, maturantima su najprije čestitali direktor ove škole profesor Salih Dervić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Posebne čestitke učenicima je uputio i izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH Ismet Veladžić.

promocija-odrzana-u-sportskoj-dvorani-medrese-5

- Ova generacija bogastvo je ne samo za Islamsku zajednicu, već i za naše cjelokupno društvo, zato što obrazovanje koje su učenici stekli u medresi rijetko se može dostiči u nekoj drugoj školi - kazao je Veladžić.

Odlukom Sabora Islamske zajednice tadašnjeg Okruga Bihać 10. aprila, ratne 1993. godine u Cazinu je osnovana Medresa "Džemaludin ef. Čaušević". Od tada do danas iz ove ustanove izašao je veliki broj uspješnih i uglednih građana USK od kojih neki obnašaju vrlo značajne funkcije kako u Krajini tako i u samoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.