BIH

Članovi Vijeća bošnajčke nacionalne manjine iz Zagreba boravili u Memorijalnom centru Potočari

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

S. Sm.

16.5.2015

Kao i prethodnih osam godina, tako i ove, u sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba u Hrvatskoj, danas us boravili u Mmemorijalnom centru Potočari, gdje su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama genocida.

Deveti konvoj od 420 mladih bošnjaka pod motom „Da se nikad ne zaboravi“, okupio je njihove prijatelje svih nacionalnosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i BiH.

Cilj ove posjete je skretanje pažnje javnosti na stravičan događaj iz jula 1995. godine, te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba za koje se nakon 20 godina ne zna ništa.
 
- Pokrovitelj ove manifestacije je gradonačelnik grada zagreba Milan Bandić, koji će i 11. jula na komemoraciju u Potočarima predvoditi još jedan konvoj Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja. Prije dolaska u Potočare konvoj je posjetio šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu, a ovdje smo poližili cvijeće odali pošast svim žrtvama, prisutvovali času historije i pogledali film o genocidu - kazao je za „Dnevni avaz“ Kemal Bukva, predsejdnik Vijća bošnjačke manjine hrvatske.

Bošnjački učesnici ovog konvoja su u musali Memorijalnog centra obavili dnevne vjerske obrede, a  Hrvati su to učinili u katoličkoj kapelici Sveta Marija u srebreničkoj Klisi, a nakon toga su imali zajednički ručak u ovdašnjim restoranima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.