BIH

Zana Marjanović posjetila Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH

Redakcija

11.6.2015

Zana Marjanović, zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH), gdje se sastala sa dr. Ismetom Ovčinom, direktorom ove institucije i saradnicama odgovornim za određene segmente rada NUBBiH.

Povod posjete je želja i nastojanje zastupnice Zane Marjanović da svojim radom i glasom u Parlamentu FBiH, podrži rad NUBBiH i ostalih šest institucija kulture od značaja za BiH čiji pravni status nije riješen, a nalaze se i u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Direktor NUBBiH informisao je zastupnicu Marjanović o uslovima u kojima zaposleni u ovoj instituciji trenutno rade, o historijatu Biblioteke, statusu zgrade Vijećnice - dugogodišnjeg sjedišta NUBBiH sve do njenog granatiranja u augustu 1992. godine, trenutnoj situaciji vezanoj za status i finansiranje NUBBiH koja već 70. godinu uspješno djeluje u misiji kulture, nauke i obrazovanja za sve narode i građane u BiH.

Dr. Ismet Ovčina je naglasio da je stanje sada posebno teško jer uposlenici nisu primili platu od oktobra 2014. godine, a dospijevaju i druge obaveze na realizaciju, posebno obaveze za komunalije i energiju.

Zastupnica Marjanović je istakla značaj kulture za duhovnu baštinu naroda i razvoj svake zemlje, podržala dugogodišnji rad NUBBiH i zalaganje za očuvanje kulturnog naslijeđa BiH, te obećala da će se maksimalno založiti da NUBBiH dobije hitna sredstva i odgovarajuće uslove za njeno funkcionisanje.

U znak zahvalnosti za posjetu dr. Ismet Ovčina uručio je uvaženoj gošći publikacije 69 godina postojanja i rada NUBBiH, te Biblioteka našeg doba, u izdanju NUBBiH i poželio joj dalje uspjehe i u glumačkoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.