BIH

GRADNJA NA VRELU BOSNE Memić: Sve se radi po zakonu; Lukić: Tu se ne bi smjelo graditi

Kuvajtska firma pravi luksuzne vile

E. Trako

16.7.2015

Kuvajtska kompanija registrirana u BiH "Kuwait Investment Company" počela je s realizacijom projekta "Vrelo Bosne", u okviru kojeg će biti sagrađeno više luksuznih vila nedaleko od Vrela Bosne koje je vodozaštitna zona.

No, Senaid Memić (SDA), načelnik općine Ilidža, kaže da to područje ne pripada vodozaštitnoj zoni, da su te kuće prodali nekadašnji stanovnici Srbi koji su se odselili te da su tu bile sagrađene i štale.

Vrata otvorena

- Niko nikada nije tražio ni posebne uvjete ni posebne papire. Kada su se pojavili ovi ljudi, Kuvajćani, onda je nastao problem. Podigla se prašina nepotrebno - ističe Memić.

On dodaje da će biti sagrađeno ukupno pet objekata.

senaid-memic

Memić: Ne vidi ništa loše

- Na Ilidži ko god želi da dođe i investira i da radi ono što je u okviru zakona, vrata su mu otvorena. Ovo je sve po zakonu. Smatram da ništa loše nije urađeno - kaže Memić.

S druge strane, Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i stranački kolega Senaida Memića, navodi da područje gdje će biti sagrađene luksuzne vile pripada vodozaštitnoj zoni.

cedomir-lukic

Lukić: Dozvole za gradnju

Novi elaborat

- Za ovaj slučaj nadležno je Ministarstvo privrede. Ali, u toku je izrada novog elaborata o vodozaštitnim zonama Sarajevsko polje, tako da će se one mijenjati i korigovati. Mislim da će dozvole za gradnju i nova pravila biti rigorozniji, ali, bez obzira na sve, na tom području ne bi se trebalo graditi - navodi Lukić.

Pokušavali smo stupiti u kontakt i s nadležnima iz kuvajtske kompanije, kako bismo saznali koliko je projekt vrijedan, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista niko nije odgovarao na naše pozive.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.