BIH

Radnja sa ručnim radovima kao umjetnička galerija

Mevluda Uzunović, poduzetnica iz Goražda

Al.B.

15.9.2015

Skromnih dimenzija, ali sa ukusom i ljubavlju namještena, obrtnička radnja Mevlude Uzunović mala je umjetnička galerija. Mevluda je na jednom mjestu sakupila sve unikatne radove zanata u nestajanju, ali i one rađene u tehnikama koje su tek nedavno došle na ove prostore.

– Pletenje, heklanje, vez, tkanje ... svi stari zanati – kaže Mevluda, pokazujući izložene radove, dok istovremeno plete novi.

Godinama je radila kao kreditni službenik u mikrokreditnim organizacijama, ali kada je zbog bolesti dobila otkaz i tri godine bila bez primanja, uz pomoć Službe za zapošljavanje BPK otvorila je obrtničku radnju.

radovi

Mala radnja kao umjetnička galerija

- Sudbina me je vodila nekim drugim putem, ali ovo je oduvijek bio moj san. Još kao mala djevojčica voljela sam da šijem, pletem, krojim i pravim džidže. Dok sam bila bolesna intenzivno sam se bavila tkanjem, pletenjem, heklanjem i vezenjem, a onda je otvoren turski „Gun – Gor“ centar. Imala sam puno slobodnog vremena i počela sam ići na kurseve i završila sam ih sve – pirografiju, izradu nakita, rad na luminijskoj foliji, restauraciju namještaja, vez. Onda sam vidjela da ja to mogu spojiti jedno s drugim pa ako otkem haljinu pokušam da napravim neku ogrlicu prema toj haljini. Ako uradim sliku dodam okvir kojeg ja mogu napraviti, da ne plaćam uokviravanje – kaže Mevluda.

Iako ekonomska situacija nije sjajna broj posjetilaca male radnje u goraždanskom Zanatskom centru ipak postepeno raste. - Počela sam samoinicijativno, ali vidim da ima potrebe i da su kupci sve brojniji, tako da ovo polako prerasta u porodični biznis. Uključila sam oca, i majku, i muža za neke stvari u kojima mi oni mogu pomoći. Ovo je dokaz da male ideje mogu napraviti veliku stvar i da se trudom može doći do egzistencije – dodaje Uzunović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.