BIH

USTAVNI SUD BiH Završena javna rasprava o ocjeni ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, odluka na narednoj sjednici

Obje strane iznijele argumente

M. Aš./Fena

29.9.2015

14:25 - Završena je sjednica Ustavnog suda BiH o zahtjevu člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ocjeni ustavnosti Zakona o praznicima u Republici Srpskoj. 

Predsjednik Suda Mirsad Ćeman rekao je da će odluka biti donešena na narednoj sjednici, kako bi sudije imale dovoljno vremena sagledati materijal i izložene argumente. 

Podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti ovog zakona, tačnije, pravni zastupnik Izetbegovića, advokat Nedim Ademović, predlažući činjenicu da je riječ o neustavnom zakonu kazao je da se na dan RS-a, 9. januar, obilježava i krsna slava u ovom entitetu, odnosno praznik Sv. Stefana.

Ademović je, također, tvrdio da je jedan od razloga podnošenja apelacije taj da, osim što se dan RS-a pretvorio u vjerski praznik, vrijeđa vjerska osjećanja i drugih građana nesrpske nacionalnosti.

On je obrazložio da 2007. godine, kada je zakon usvojen, nije prihvaćen nijedan predloženi amandman koji se ticao ustavnih odredbi. 

Osvrnuo se i na mišljenje Venecijanske komisije koja je ocjenila da bi 9. januar, kao datum kada se obilježava dan RS-a, mogao biti diskriminirajući.

Podsjetio je da je na ovaj datum, 9. januar 1992. godine, usvojena "Deklaracija o proglašenju srpske republike".

No, podnosioci apelacije, kako je istaknuto, odustali su od prvog člana zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona, prema kojem nije neustavan dan RS-a, nego da je neustavan 9. januar, kao dan koji se obilježava i kao vjerski praznik.

Druga strana, predvođena delegatima iz Narodne skupštine RS-a, među kojima je i Dragan Čavić, u obrazlaganju je tražila da ovaj zahtjev bude odbijen, navodeći da je apelacija potpuno besmislena. Također, kazali su da se 9. januar, kao dan RS-a, ne povezuje sa pravoslavnim praznicima.

Odluka 

11:15 - Počela je javna rasprava na Ustavnom sudu BiH u povodu zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske. advkoatski tim koji zastupa podnosioca zahtjeva u sastavu Nedim Ademović, Dino Abazović i Dževad Mahmutović iznjeli su stav po kojem smatraju kako se “s obzirom na historijski kontekst, krše osnovne vrijednosti slobodarskog i ustavnopravnog poretka BiH, dok se praksa slavljenja 9. januara kao Dana republike Srpske pretvara u vjerski praznik čime se narušava princip sekularizma te vrijeđa vjerska osjećanja drugih građana, bili oni vjernici ili ne".

Sudija Ustavnog suda Mirsad Ćeman na početku rasprave je pročitao:

- Donosilac zakona je dostavila odgovor na zahtjev podnosioca gdje se navodi: ‘Narodna skupština je naglasila da subjektivna percepija podnosioca zahtjeva nije dovoljna da bi se utvrdila povreda bilo kod ustavnog prava. Podnosilac zahtjeva nije obrazložio u čemu se sastoji diskriminacija pojedinaca u uživanju bilo kojeg prava. Činjenica da se praznik poklapa sa pravoslavnim praznikom Sveti Stefan ne može biti relevantna činjenica jer se i drugi praznici poklapaju sa nekim vjerskim praznicima kalendara..

8:50 Ustavni sud BiH danas će održati javnu raspravu u povodu zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (predmet U3/13) za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske ("Službeni glasnik RS“, broj 43/07). 

Tim povodom, a u svojstvu Izetbegovićevog punomoćnika, jučer se saopćenjem za javnost oglasio advokat dr. iur. Nedim Ademović u kojem se navodi da je podnosilac zahtjeva stava da odredbe spomenutog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu s Ustavom BiH.
 
Kako se dalje navodi, na javnoj raspravi bit će iznijeti svi argumenti u vezi s osnovanošću podnesenog zahtjeva.

Konkretno, predmet Zahtjeva za ocjenu ustavnosti su odredbe člana 2. stav 1b) i člana 3. stav 1.b) Zakona o praznicima Republike Srpske (Službeni glasnik RS, broj 43/07), koje propisuju pravo entiteta na svoj "Dan Republike", a koji je određen na datum "9. januar".

- Uz dužno poštivanje činjenice da postoji velika zainteresovanost za ovaj predmet, podnosilac zahtjeva i pravni tim neće davati bilo kakve izjave u vezi s predmetom do okončanja javne rasprave - navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zasjedat će u plenarnom sazivu 29. i 30. septembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.