BIH

NEW YORK Čović sa Ban Ki-moonom razgovarao o izbjegličkoj krizi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio se na pomoći UN-ovih agencija poplavljenim područjima u BiH

Fena

29.9.2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović tokom boravka u New Yorku sastao se s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, te se upisao u knjigu gostiju u zgradi Ujedinjenih nacija.

Tokom susreta razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH i stanju u regiji u vezi s izbjeglicama.

Predsjedavajući Čović je zahvalio generalnom sekretaru za sveukupan angažman UN-ovih agencija na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima, kao i za napore koje Ujedinjene nacije ulažu radi otklanjanja posljedica poplava.

Razgovarano je i o zajedničkim projektima u okviru specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija.

Čović se kratko susreo i s predsjednikom Rumunije Klausom Iohannisom. Razgovarano je o aktivnostima BiH na putu ka Evropskoj uniji, te je iskazano zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka na tom putu.

Izražena je podrška Rumunije daljim aktivnostima BiH, s ciljem približavanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Čović prisustvovao je otvaranju Generalne debate 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a te prijemu koji je tim povodom organizovao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

Čović je bio gost i na svečanom ručku u čast šefova država, koji je priredio generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon.

Sastao se i s generalom Davidom H. Petraeusom, predsjednikom KKR Global Institute, koji je sastavni dio vodeće svjetske investicijske kompanije KKR.

Ta kompanija, sa više od 40 godina iskustva u ovom poslu, upravlja investicijama u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Trenutno investira u više od 80 kompanija širom svijeta a u BiH je, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), investirala oko 50 miliona američkih dolara.

Predsjedavajući Čović je istakao brojne mogućnosti investiranja u BiH, te je iskazao podršku svim investicijskim projektima koji za cilj imaju poboljšanje uslova života građana BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.