BIH

U Moskvi susret bh. i ruskih parlamentaraca: Razgovarano o odnosu između dvije zemlje

Izražena želja za aktivnijim pristupom u donošenju rješenja

Fena

8.12.2015

Predsjedavajući Nebojša Radmanović i dva zamjenika predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS)BiH Sead Kadić i Mario Karamatić, koji borave u dvodnevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, sastali su se u Moskvi s predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Federacije (gornji dom Parlamenta Rusije) Konstantinom Kosačovim i njegovim saradnicima.

Tokom susreta razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje dva parlamenta, kao i o mogućnostima poticanja razvoja ukupnih odnosa dviju zemalja.

Zajednički je ocijenjeno da posjeta bh. parlamentarne delegacije Federalnoj skupštini Ruske Federacije dolazi u vrlo interesantnom periodu i da su susreti predstavnika zakonodavne vlasti od velikog značaja jer mogu potaći rješavanje brojnih pitanja, posebno na ekonomskom planu.

S tim u vezi obje strane izrazile su spremnost da se aktivnije pristupi donošenju odgovarajućih zakonskih i proceduralnih rješenja radi ostvarivanja većeg obima privredne saradnje dvije države.

Čestitajući Bosni i Hercegovini na uspješnom šestomjesečnom predsjedavanju Komitetom ministara Vijeća Evrope, predsjednik Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Federacije Konstantin Kosačov izrazio je uvjerenje da posjeta parlamentarne delegacije iz BiH značajno doprinijeti unapređenju odnosa dviju država.

U okviru posjete Federalnoj skupštini Ruske Federacije delegacija Komisije za spoljnu i  trgovinsku politiku Doma naroda PSBiH susrela se i s prvom zamjenicom predsjednika Komiteta za međunarodne odnose Državne Dume Svetlanom Žurovom i članom tog Komiteta Aleksandrom Romanovičem.

Tokom susreta pozdravljena je prva posjeta parlamentaraca iz Bosne i Hercegovine Ruskoj Federaciji, te razmijenjena iskustva komisija koje su aktivno uključene u ratifikacije sporazuma i druge poslove vezane za vanjsku i carinsku politiku, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.