BIH

VLADA KS: Prihvaćena informacija o izradi Studije o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Studija će biti upućena relevantnim subjektima svih kantona

Fena

4.2.2016

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je informaciju o izradi Studije o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza Ekonomskog instituta Sarajevo, a koja je urađena na njen zahtjev.

O studiji i njenim pokazateljima članove Vlade KS na današnjoj sjednici informisali su ekonomski stručnjaci Sead Kreso i Muamer Halilbašić.

Ekonomski institut i njegovi eksperti koji dolaze iz različitih dijelova BiH su odabrani nakon što je raspisan javni tender za izradu studije, u kojoj se jasno vidi pozicija Kantona Sarajevo u odnosu na druge kantone, a sve u svrhu izrade novog zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Kanton Sarajevo će tu studiju uputiti relevantnim subjektima svih kantona, Federacije i države BiH, kao i Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, EBRD-u te Delegaciji Evropske komisije s ciljem da se rasprava o ovoj temi vrati u institucije i okvire struke, jedan je od zaključaka koje je usvojila Vlada.

Također je pozvala i sve relevantne aktere da ubuduće prilikom iznošenja svojih stavova i vođenja rasprava o raspodjeli javnih prihoda u FBiH koriste isključivo činjenice i argumente. Poručili su i da eventualna izmjena i umanjenje pondera 2 može imati dalekosežne štete po budžete Kantona Sarajevo te Federacije i države BiH.

Vlada je danas prihvatila i informaciju o provedenim aktivnostima na realizaciji prve faze jednog od najbitnijih projekata u Kantonu Sarajevo, Projekta poboljšanja poslovnog okruženja koji se u posljednja tri mjeseca intenzivno provodi. Sa svim dosadašnjim aktivnostima članove Vlade upoznali su predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koja je članica Svjetske banke, Imeldin Radaslić i Senka Eminagić te zamjenik koordinatora projekta i uposlenik Ministarstva finansija KS Nihad Šeta.

 - Ključni posao u ovoj prvoj fazi je mapiranje procesa kojih u Kantonu Sarajevo ima 308 i za 30 posto ovdje ih je više u odnosu na druge kantone, a približno ih je isti broj broju procesa koje provodi Federacija BiH - naveo je Radaslić te to obrazložio činjenicom da Kanton Sarajevo ima veći broj nadležnosti u odnosu na ostale kantone. Dodao je da će se ovaj projekt implementirati kroz pet faza.

Tokom rasprave je istaknuto da, nakon ove faze, slijede izmjene oko 350 akata, pravilnika ali i zakona, gdje će nosioci aktivnosti biti resorna ministarstva, a koje će za cilj imati značajno ubrzavanje procedura izdavanja urbanističkih, građevinskih, ali i svih drugih dozvola neophodnih potencijalnim investitorima, kao i registracije njihovih predstavništava, saopćeno je iz Press službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.