BIH

Potvrđena optužnica u predmetu "Holiday Inn"

Za šestoricu predloženo produženje pritvora

Dž. Bl.

4.4.2016

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS u predmetu "Holiday Inn". Optužnica je podignuta protiv 12 osoba, i to: Alena Čengića, Adnana Hadžibajrića, Mehmeda Puškića, Vahida Alića, Jasmina Kulenovića, Sabine Bajraktarević, Jasmine Šehović, Nermana Čehe, Dragana Koledina, Adisa Skorupana, Senaida Didika i Kemala Elkeza. 

U Kantonalnom sudu Sarajevo za sutra bila je zakazana sjednica za razmatranje prijedloga o produženju pritvora za Čengića, Puškića, Hadžibajrića, Alića, Kulenovića i Čehu.

Oni se terete da su od juna 2014. do juna 2015. godine počinili krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora. Također, Čengić, koji je označen kao vođa grupe, tereti se da je, zajedno s Didikom i Elkezom, počinio i krivično djelo navođenje na prostituciju.

tuzilastvo-coral-i-tango

Optuženi Dragan Koledin (desno) ispred Tužilaštva

Tužilačka istraga u ovom predmetu trajala je više od šest mjeseci. Radi se o do sada najkompleksnijoj istrazi Tužilaštva, koja je rezultirala otkrivanjem i procesuiranjem više krivičnih djela. Čengićeva grupa je, prema dokazima Tužilaštva, nezakonito ušla u posjed hotela "Holiday", prijetila i zastrašivala stečajnog upravnika, ukrala umjetnička djela. Za zastrašivanje stečajnog upravnika unajmljeni su kriminalci koji su mu upućivali ozbiljne prijetnje da bi odustao od hotela. 

Tužilaštvo smatra da su u ovom slučaju prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Dokazi su izuzeti iz hotela "Holiday" tokom akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnih naziva "Tango" i "Coral", u kojima je grupa pohapšena. 

Tokom pretresa izuzeti su obimna dokumentacija, fiskalne kase i računari te su, prema naredbi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, osumnjičeni bili i pod posebnim istražnim radnjama. Pripadnici Čengićeve grupe bavili su se i organiziranjem prostitucije. Uz pomoć posebnog softvera, lažno su prikazivali fiskalno stanje u firmi. Također, iz prostorija hotela ukradene su skupe mašine te umjetničke slike koje su zamijenjene falsifikatima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.