SDA predala CIK-u prijavu za lokalne izbore u BiH

SDA predala CIK-u prijavu za lokalne izbore u BiH Generalni sekretar Amir Zukić rekao danas novinarima

Stranka demokratske akcije (SDA) predala je danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavu za lokalne izbore u BiH.

Generalni sekretar Stranke Amir Zukić kazao je novinarima da se danas prijavljuju stranke, te da će se SDA prijaviti za sve nivoe vlasti, za načelnike općina i općinska vijeća te za skupštine opština u RS-u.

Dodao je da se koalicije ovjeravaju i zajednički predaju tek 7. jula.

- Mi smo dogovorili da ćemo zajednički podržati kandidate za načelnika sa SBB-om BiH, već takav sporazum postoji i pripreme za podršku kandidatima za načelnika će biti zajednička i SBB-a i SDA - kazao je Zukić.

Dodao je da ovo što govori o načelnicima važi za Federaciju BiH, a u RS-u će zajednički nastupiti i zajedničke liste će biti za skupštine opština u RS-u.

- Podržat ćemo zajednički Ćamila Durakovića u Srebrenici. SDA će sigurno u još ponekoj općini u RS-u imati kandidate za načelnika - naveo je generalni sekretar SDA.

Istaknuo je da će SDA i nakon lokalnih izbora biti „prva politička partija u BiH, politička partija koja će imati najveći broj načelnika“.

- Ova očekivanja su utemeljena u kvalitetnom radu dosadašnjih načelnika, programskim opredjeljenjima SDA i onome što su naši načelnici i vijećnici učinili u svojoj lokalnoj zajednici - tvrdi Zukić.

Dodaje da su rezultati rada i vijeća i načelnika u svim općinama gdje su kandidati SDA obnašali te funkcije vidljivi.

- U Sarajevu možemo lako uporediti općine gdje su bili kandidati iz SDA i gdje nisu. Isto tako i u cijeloj BiH je vidljiv taj rezultat i briga za lokalnu zajednicu tamo gdje su naši kandidati - kazao je Zukić.

Potcrto je da će „zajednički nastup i potpora kolega iz SBB-a ovjeriti taj rezultat“.

Danas u 16.00 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na tim izborima.

Do 19. maja, do 16.00 sati, prijavu za ovjeru učešća na izborima podnijele su 33 političke stranke, 202 nezavisna kandidata, pet udruženja građana i 29 grupa građana, naveli su iz CIK-a BiH.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH