BIH

CRNADAK: Durakovićeve reakcije pokazuju da je moja odluka dobra

Nakon što je zabranio djelatnicima MVP-a učešće u obilježavanju genocida u Srebrenici

Srna

6.7.2016

Ministar vanskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da su reagovanja i ponašanje načelnika opštine Srebrenice Ćamila Durakovića, koja su uslijedila nakon njegove odluke kojom se predstavnicima MIP-a zabranjuje da učestvuju u aktivnostima u vezi sa komomoracijom u Potočarima 11. jula, potvrda da je bio u pravu.  

"Njegova reakcija potvrda je da sam bio u pravu, jer svojim izjavama pokazuje da je u pozadini svega njegova želja da odnosi sa susjedima nikada ne budu dobri i da uvijek imamo neku vrstu napetosti, posebno između Bošnjaka i Srba, istakao je Crnadak.
 
On je naveo da nema namjeru da polemiše sa Durakovićem o ovoj temi i da odluka koju je donio ostaje.
 
"Moja odluka nema veze sa Durakovićem lično. Donio sam je isključivo iz razloga što su njegove izjave i aktivnosti u posljednje vrijeme direktno suprostavljanje jednom od glavnih prioriteta spoljne politike BiH, a to je razvijanje dobrosusjedskih odnosa", pojasnio je Crnadak.
 
On je podsjetio da su svi prihvatili taj prioritet i da ga podržavaju, uključujući i ključne političke ličnosti iz bošnjačkog naroda.
 
Crnadak smatra da izjave i generalno ponašanje ljudi poput Durakovića mogu da štete popravljanju međususjedskih odnosa, ali da ne mogu da ih ugroze, jer su sve ključne ličnosti u regionu na poziciji da budu okrenuti ka budućnosti i da grade dobre odnose, jer se samo tako može bolje da živjeti.
 
Crnadak je 4. jula donio odluku da predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH ne mogu učestvovati u aktivnostima u vezi sa organizacijom komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, sa obrazloženjem da su posljednje izjave načelnika Srebrenice, koje je dao u ime organizatora, u potpunosti suprotstavljene jednom od glavnih spoljnopolitičkih pravaca BiH, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa.
 
Nakon ove odluke, Duraković je rekao da Crnadak treba da podnese ostavku na funkciju ministra vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.