BIH

Sve spremno za početak obnove i dogradnje Aerodroma Tuzla

Tuzlanski aerodrom: Bolji uvjeti rada

Piše: A. HADŽIĆ

11.8.2017

Potpisivanje memoranduma između Međunarodnog aerodroma Tuzla i Ministarstva odbrane BiH, što je ujedno i garant za dobivanje svih potrebnih saglasnosti za pribavljanje urbanističke i građevinske dozvole za početak dugo najavljivane obnove aerodromske zgrade, očekuje se početkom naredne sedmice.

Obnova bi se radila u dvije faze i za prvu je, prema riječima direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifata Karasalihovića, već okončana tenderska procedura, a osigurana su i sredstva.

- Čim Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH stavi potpis na zapisnik o provođenju tendera, znat će se koja je firma prošla kao najpovoljniji ponuđač, tako da možemo početi s radovima. Prva faza podrazumijeva obnovu i dogradnju južnog dijela putničkog terminala kojem pripadaju dolasci i odlasci putnika, zatim sortirnica te jedan dio tehničkog odjela. Dogradnja bi omogućila da se u jednom satu na aerodromu nesmetano može opslužiti oko 400 putnika, što će, s obzirom na broj letova i frekvenciju putnika, značajno poboljšati uvjete rada - navodi Karasalihović.

Prema njegovim riječima, druga faza podrazumijeva obnovu sjevernog dijela terminala, odnosno proširenje dolaznog hola, zatim dijela poslovnih prostorija za iznajmljivanje i jednog dijela kancelarija aerodroma.

Sredstva za drugu fazu, kako kaže Karasalihović, u dobroj mjeri su osigurana, a završetak radova na drugom po veličini aerodromu u BiH očekuje se do kraja ove, eventualno početka naredne godine.

Pozitivno poslovanje

- Očekujemo da ćemo poslovanje u ovoj, kao i u prethodnoj godini završiti pozitivno. Za sada se svi letovi odvijaju prema planu, premda je moguće da će u zimskom periodu neke od linija biti stopirane zbog smanjenog broja putnika, što je i do sada bila praksa. Obično se ponovo aktiviraju u ljetnom periodu, a o kojim linijama je riječ, znat ćemo narednih dana, nakon sastanka s odgovornima iz kompanije „Wizz Air“ - navodi Karasalihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.