BIH

Šta se dogodilo nakon što je Nedžad Ugljen naredio prisluškivanje mudžahedina?

Piše: E. D. A.

30.8.2017

Krajem 2006. i početkom 2007. godine sedmični magazin “Dani” feljtonizirao je knjigu “Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999” autora Esada Hećimovića, nekadašnjeg novinara “Dana”, koji je, nažalost, prije nekoliko mjeseci nakon duže bolesti umro u 54. godini. 


Arhivi CIA-e i AID-a


U “Danima” od 29. novembra 2006. godine donesen je posebno zanimljiv dio te knjige pod naslovom “SDB i SDA čuvali mudžahedine”, na koji je važno podsjetiti u ovom feljtonu o političkim ubistvima, naročito kada je riječ o atentatima na nekadašnjeg drugog čovjeka federalne policije Jozu Leutara, ubijenog 1999., te drugog čovjeka bošnjačke tajne policije (AID) Nedžada Ugljena, ubijenog 1996. godine.


U Hećimovićevoj knjizi, objavljenoj u izdanju Fondacije SINA u Zenici, a promoviranoj u Sarajevu, kako pojašnjavaju “Dani”, po prvi put su ovdašnjoj javnosti otkriveni “brojni dokumenti i izvještaji iz arhiva američke CIA-e i domaćeg AID-a, razotkriveni šerijatski lideri džihada u BiH, ali i domaće mudžahedinske zajednice i njihova uloga u likvidiranju srednjobosanskih Hrvata”. Hećimović je u ovoj knjizi otkrio i šta se dogodilo nakon što je Nedžad Ugljen naredio prisluškivanje šejha Šabana i vođa mudžahedina u BiH.


Tako “Dani” od 29. novembra 2006. godine prenose:


- Postojao je niz razloga zbog kojih su američke vlasti krajem 1996. pojačale pritisak na bosanske vlasti da prekinu veze sa radikalnim islamskim grupama i zemljama koje su SAD sumnjičile za pomaganje terorizma. Jedan od tih razloga je bila deklaracija kojom je Osama bin Laden iz Afganistana pozvao na napade na američke vojnike u Saudijskoj Arabiji.


U svojoj "Objavi rata protiv Amerikanaca koji okupiraju zemlju dva sveta mjesta", Bin Laden je 23. avgusta 1996. podsjetio "mladež islamskog svijeta koja je ratovala u Afganistanu i Bosni i Hercegovini da bitka još nije okončana".


Faksimil feljtona objavljenog u “Danima” pod naslovom “SDB i SDA čuvali mudžahedine”

Stigla naredba

U Ured Službe državne bezbjednosti u okviru Centra službi bezbjednosti u Zenici stigla je 30. oktobra 1995. godine u 14.20 poruka broj 433 koju je potpisao pomoćnik ministra i rukovodilac SDB-a BiH Nedžad Ugljen.  


Od Sektora SDB-a u Zenici Ugljen je zatražio da poduzmu niz mjera u vezi s djelovanjem bezbjedonosno interesantnih pripadnika jedinice El Mudžahedin.


U središtu Ugljenove naredbe bio je šejh Enver Šaban, šerijatski vođa jedinice El Mudžahedin i direktor Islamskog instituta u Milanu.


Ugljen je naredio da se od trenutka dobijanja telegrama, u zeničkom uredu SDB-a prevode sve reprodukcije sa telefona koje koristi Enver Šaban i ostala lica u komandi jedinice i o tome svakodnevno izvještava depešama, "bez obzira na bezbjedonosnu dimenziju ovih razgovora".


"Zaostale razgovore prevodite sukcesivno, kada završite sa prevođenjem dnevnih razgovora i o tome također odmah informišite", pisalo je u poruci. Od SDB-a Zenica je zatraženo da odgovori da li je i ko "u posljednjih mjesec i po dana dolazio iz inostranstva (posebno iz Italije) u posjetu pripadnicima jedinice".


Zatraženo je da se "dostave svi brojevi telefona koje koriste pripadnici jedinice", uz napomenu koji su od tih brojeva pod kontrolom službe i da li je riječ o analognim ili digitalnim telefonima.


Ugljen je pitao da li su "utvrđena mjesta za opservaciju kretanja lica o kome je bilo riječ na posljednjem zajedničkom sastanku". Iz telegrama nije jasno s kim je Ugljen bio na sastanku, niti o kom licu su Ugljen i ta osoba razgovarali - prenijeli su “Dani” 29. novembra 2006. godine detalje iz knjige “Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999” autora Esada Hećimovića.



Selo koje su dobili na poklon od države



- Šejh Enver Šaban je krajem novembra 1995. bio preokupiran svakodnevnim stvarima kako bi organizirao život stranaca u Bosni i Hercegovini poslije završetka rata.



Bio je usmjeren na skiciranje misionarskog rada i organizaciju života u selu koje su mudžahedini dobili na poklon od države. Nastojao je da poveže "mudžahedinsko selo" sa susjednim islamskim zajednicama u mjestima Tešanj, Maglaj i Zavidovići. Upisivao je prijedloge saradnje sa Islamskom zajednicom, Armijom BiH, te Abu Zubeirovom jedinicom kod Žepča i jedinicom Asim Čamdžić u Zavidovićima. Brinuo se zbog "napada Hrvata na putu" koji je povezivao Tešanj, Maglaj, Zavidoviće i Žepče sa Zenicom, kao sjedištem jedinice El Mudžahedin - opisuje se u knjizi “Garibi”.



- Nedžad Ugljen, oficir za vezu AID-a s američkom CIA-om i obavještajac koji je naredio prisluškivanje šejha Šabana i drugih vođa mudžahedina u BiH, ubijen je 28. septembra 1996. godine u Sarajevu 



(Sutra: Ubijeni su i šejh Šaban i Nedžad Ugljen)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.