BIH

Gdje su i šta rade nekadašnji članovi kolektivnog šefa naše države: Belkić u voćnjaku, Jelavić u bijegu, Silajdžić u Indiji

Prvo poslijeratno Predsjedništvo - Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak - izabrano je 1996. godine

Piše: Senka KURT

17.9.2017

Od Dejtona do danas, šest puta birali smo članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a na toj dužnosti promijenilo se 18 političara. Istina, nisu svi došli zahvaljujući glasovima.  

Prvo poslijeratno Predsjedništvo - Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak - izabrano je 1996. godine. Izetbegović će biti reizabran i na idućim izborima, a Krajišnik je 2000. godine uhapšen zbog ratnih zločina, te osuđen na 27 godina zatvora. Nakon Haga vratio se na Pale, ima privatnu firmu, najavljuje povratak u politiku. Zubak je nakon izlaska iz HDZ-a osnovao Novu hrvatsku inicijativu, nakratko se povukao iz politike, bavio advokaturom, a danas je na čelu Hrvatske stranke.

Jelavić, Radišić i Genjac, koji je nakratko zamijenio Izetbegovića

Nisam za glamur

Izetbegović je u Predsjedništvo ponovo ušao 1998. godine sa Živkom Radišićem i Antom Jelavićem. Na polovini mandata Izetbegović se povlači, a mijenja ga nakratko Halid Genjac, a nakon toga Beriz Belkić. 

Belkić danas živi povučeno, daleko od politike, u Prači u istočnoj Bosni.

- Imam svoj mikrosvijet, baštu, voćnjak, golubove, divnu porodicu. Još sam član Stranke za BiH, ali nemam velikih ambicija - kaže Belkić i priznaje da ga i danas prepoznaju kao političara, a manje kao člana Predsjedništva BiH.

I kaže uglavnom ga se sjećaju po dobrom i zbog toga je ponosan. Bez imalo ustezanja govori:

- Ja sam bio prosječan političar, stjecajem okolnosti na visokim pozicijama. To mi je bio strašan teret, važno mi je bilo da se ne obrukam. Nisam ja za glamur, biznis klasu, prijeme - kaže.

Belikić u svom selu Prača: Ima svoj “mikrosvijet”

S njim je u Predsjedništvu bio i Ante Jelavić, smijenjen odlukom visokog predstavnika, kasnije optužen za finansijske malverzacije, a već godinama u bijegu. Na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva onda je došao, danas pokojni Jozo Križanović. Jedini koji je u tom mandatu bio sve četiri godine je Živko Radišić.

Danas ima 80 godina, posljednjih desetak čest je pacijent na kardiologiji u Banjoj Luci, ali ne žali se, kaže, na nogama je, ima srce, dušu i prijatelje.

- Otišao sam u penziju nakon mandata u Predsjedništvu. Imam penziju tek za preživjeti, dvije trećine od najveće u RS. Ne žalim se. Imam prijatelje i obraz, to je moje najveće bogatstvo – kaže i dodaje da su Belkić i on kao rođena braća.

Nakon izbora 2002. u Predsjedništvo su izabrani Sulejman Tihić, Dragan Čović i Mirko Šarović, no kraj mandata dočekao je samo Tihić. Čović i Šarović smijenjeni su odlukama visokog predstavnika. Umjesto njih, u Predsjedništvo su ušli Ivo Miro Jović, te Borislav Paravac. Oni su se nakon mandata gotovo izgubili iz politike. Jović je u penziji, ali predaje na privatnim univerzitetima, a Borislav Paravac je upamćen po gafu kada je bivšem ambasadoru SAD objašnjavao da su četnici zapravo bili zapadni saveznici. Otprije dvije godine sudi mu se za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Borislav Paravac odgovara za ratni zločin

Meditacija i poezija

U Predsjedništvo su 2006. izabrani Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić, a mandat su nakon izbora 2010. nastavili i Radmanović i Komšić, a pridružio im se Bakir Izetbegović. Silajdžić je, unatoč gotovo stalnim pozivima njegovih stranačkih kolega, izvan politike, predaje studentima, putuje, piše poeziju, a nakon što se oženio violinisticom Selmom Muhedinović sve je češće u Indiji, gdje ona pohađa meditacijske kurseve.

Željko Komšić je nakon dva mandata osnovao Demokratsku frontu, a Nebojša Radmanović je delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SNSD-a.

Nakon izbora 2014. Bakir Izetbegović ostaje u Predsjedništvu, a pridružuju mu se Mladen Ivanić i Dragan Čović, koji je na toj funkciji bio prije 15 godina.

Njihov mandat traje do izbora naredne godine.

Ante Jelavić bio najmlađi član Predsjedništva

Najmlađi član Predsjedništva BiH bio je Ante Jelavić, koji je tu dužnost preuzeo sa 35 godina, a najstariji Živko Radišić, koji je postao član Predsjedništva sa 63 godine, a nakon četverogodišnjeg mandata otišao u penziju.

Kroz Predsjedništvo BiH najviše je prodefiliralo ekonomista – Krajišnik, Belkić, Šarović, Paravac i Ivanić, pravnici su bili A. Izetbegović, Zubak, Tihić, Komšić. Samo jedan član Predsjedništva bio je ljekar - Genjac, a dva su povjesničara - Radmanović i Silajdžić.

Haris Silajdžić nakon što se oženio violinisticom Selmom Muhedinović sve je češće u Indiji, gdje ona pohađa meditacijske kurseve

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.